Review
Audi Q2
Audi voegde een gloednieuw lid toe aan de familie van de Q-modellen, nl. de Audi Q2. Het is een compacte SUV geworden die geschikt is voor dagdagelijks en recreatief gebruik en die gekenmerkt wordt door tal van rijhulpsystemen, connectiviteit en infotainment. Wij maakten kennis met dit urban-model via een testrit met de Audi Q2 1.4 TFSI COD S tronic.
Motorisaties
De Audi Q2 is beschikbaar met verschillende TFSI- en TDI-motoren met een vermogen dat ligt tussen de 116 pk en 190 pk. Naast een manuele versnellingsbak kan er optioneel ook gekozen worden voor een zeventrapsautomaat S tronic. De topmodellen zijn eveneens beschikbaar met Quattro all-wheel drive. Voor een 1.0 TFSI met 116 pk en een manuele versnellingsbak moet je rekenen op een budget van 23.250 euro. Voor een Audi Q2 2.0 TDI met 190 pk, Quattro en S tronic automaat moet je minstens 33.550 euro neertellen.
Wij deden een testrit met de Q2 1.4 TFSI COD S tronic. In deze compacte SUV zit een benzinemotor met een inhoud van 1.395 cc met vier cilinders in-lijn. Het vermogen bedraagt 150 pk en de auto heeft een max. koppel van 250 Nm. Persoonlijk waren we best wel onder de indruk van de prestaties van deze 1.4. De wagen heeft voldoende vermogen en voelt zich als een vis in het water in de stad en op de autosnelweg. Enkel wanneer je een heel steile helling op rijdt, voel je dat dit geen 2.0-liter is. Deze Q2 wordt aangedreven op de voorwielen en onze testwagen was voorzien van de optionele S tronic automaat met dubbele koppeling en 7 versnellingen. De automaat presteert prima en schakelt vlot en snel. Deze motor is ook voorzien van Cylinder On Demand deactivatie (COD). Dit systeem zorgt ervoor dat in bepaalde omstandigheden de 2e en 3e cilinder gedeactiveerd worden, waardoor er brandstof bespaard kan worden. Wanneer je bijvoorbeeld snel wil accelereren op de autosnelweg dan worden de uitgeschakelde cilinders opnieuw geactiveerd, waardoor je over het volledige vermogen van de motor beschikt. Op die manier bedraagt het gemiddelde verbruik van de Q2 1.4 TFSI COD S tronic 5,2 liter per 100 km. De basisprijs van dit model bedraagt 27.800 euro.
Rijhulpsystemen
De Audi Q2 kan uitgerust worden met een heel arsenaal aan rijhulpsystemen die het leven van de bestuurder makkelijker maken. Zo is de Q2 standaard uitgerust met Audi pre sense front. Het systeem beschikt over een radar en gaat in geval van gevaar de bestuurder eerst visueel en daarna akoestisch waarschuwen. Als de bestuurder dan nog niet gereageerd heeft, dan worden de remmen automatisch gebruikt. Dit systeem kan afhankelijk van de omstandigheden zo ongevallen volledig vermijden of de gevolgen ervan verminderen door ervoor te zorgen dat de impactsnelheid zo laag mogelijk gaat zijn. Als er zich dan toch een ongeval voor zou doen, dan gaat het standaard multicollision brake assist systeem ervoor zorgen dat de auto niet ongecontroleerd gaat verder rollen. Op die manier kan een eventueel tweede ongeval vermeden worden.
Optioneel kan je de Q2 ook voorzien van een Adaptieve Cruise Control (ACC). Hierdoor blijft de Q2 op een vaste afstand van de voorligger rijden. In combi met de S tronic werkt dit systeem voor snelheden tussen de 0 en 200 km/u. De Stop&Go functie kan de auto volledig tot stilstand brengen en binnen de 3 seconden opnieuw laten vertrekken. Dat is zeker handig tijdens de file.
Als je van rijstrook gaat veranderen dan zorgt Audi Side Assist ervoor dat je wordt gewaarschuwd wanneer er een auto zich in de dode hoek bevindt of wanneer er een achterligger tegen hoge snelheid aan komt gereden.
De Audi Active Lane Assist gaat de bestuurder helpen met stuurcorrecties om zo in de juiste rijbaan te blijven. Als de bestuurder de rijstrook verlaat, gaat dit systeem licht tegensturen. Het systeem gaat ook licht tegensturen wanneer de bestuurder van rijstrook wil veranderen, terwijl er een achterligger aankomt.
Als je niet graag zelf parkeert, dan kan je met de park assist de Q2 zelf automatisch laten parkeren. Als je aan lage snelheid rijdt, dan zoekt het systeem automatisch naar een geschikte parkeerplaats. Eenmaal een geschikte plaats gevonden, kan het systeem automatisch parkeren. De bestuurder bedient dan het gaspedaal en de remmen en de Q2 regelt de stuurbewegingen. Wat wij ook handig vinden is cross traffic assist rear. Als je een parkeerplaats verlaat gaat het systeem dwarsrijdend verkeer monitoren. Als er een aanrijding dreigt te gebeuren dan gaat het systeem de bestuurder waarschuwen.
Conclusie
De nieuwe Audi Q2 is een compacte SUV geworden die net zo kwalitatief aanvoelt als zijn grotere broers. Vooral op vlak van technologie kon deze auto ons zeker bekoren. De lijst van mogelijke rijhulpsystemen is zeer uitgebreid en als je over het nodige budget beschikt, dan kan je deze Q2 zeer rijkelijk uitrusten. De 1.4 in onze testwagen was verrassend pittig en viel bij ons zeer in de smaak.

Johan De Haes
Test driver