Review
Audi S5 Coupé
Het was in 2007 dat de wereld kon kennismaken met de eerste generatie van de Audi A5 en S5. Van de Coupé werden er intussen meer dan 320.000 stuks verkocht en intussen zijn we toe aan de tweede generatie van dit succesmodel.
Audi S5 3.0 TFSI quattro tiptronic
In 2007 was de allereerste S5 Coupé voorzien van een 4.2 V8 met 354 pk. In 2011 werd deze motor in de S5 Coupé vervangen door een 3.0 V6 met 333 pk. In de nieuwe S5 vinden we een vernieuwde 2.995 cc V6 TFSI turbo benzinemotor met zes cilinders. Bij deze motor draait het om hoog vermogen en koppel, krachtige gasrespons en een sportieve sound. Het vermogen van dit blok bedraagt 354 pk en het heeft een max. koppel van 500 Nm. Als transmissie werd er gekozen voor een achttrapsautomaat tiptronic met DSP en sportprogramma. Deze werd ook vernieuwd en de lagere versnellingen hebben korte en sportieve ratio’s, terwijl de hogere versnellingen lange ratio’s hebben om het verbruik te optimaliseren. Als aandrijving beschikt de S5 over quattro permanente all-wheel drive. De sprint van 0-100 km/u duurt amper 4,7 sec en de topsnelheid zit op 250 km/u. De basisprijs van de S5 zit op zo’n 64.564 euro.
Quattro
Op de S5 Coupé krijg je standaard Quattro, het permanente all-wheel drive systeem van Audi. Persoonlijk zijn we wel voorstander van vierwielaandrijving op sportieve wagens. Bij normaal rijden gaat er 60% van het vermogen naar de achterwielen en 40% naar de voorwielen. Als er slip ontstaat op een bepaalde as, dan gaat het meeste vermogen naar de andere as gestuurd worden. Dat kan zelfs gaan tot 85% naar de vooras of 70% naar de achteras.
Audi virtual cockpit
Ook op de S5 kan je kiezen voor de optionele virtuele cockpit van Audi. Wat ons betreft zeker een optie die het overwegen waard is. Je krijgt dan een digitaal instrumentenbord waar je de tellers digitaal kan zien, maar ook andere zaken zoals navigatie, telefoon, muziek, enz. Alles is te zien via het 12,3 inch lcd-scherm. Het beeld ziet er haarscherp uit. Je kan tegenwoordig bij heel wat merken een digitaal dashboard kiezen, maar dat van Audi steekt er toch wel bovenuit qua display.
Design
Op vlak van uiterlijk ziet de S5 er elegant sportief uit. Aan de voorzijde zie je o.a. op de motorkap een prominente power dome om het sportieve karakter te onderlijnen. Aan de zijkant zien we buitenspiegels in aluminum-look en aan de achterkant trekt de vierdubbele uitlaat meteen de aandacht.
Bijkomende beelden van het exterieur en het interieur:
Rijhulpsystemen
Op de S5 kan je net zoals op de A5 en andere modellen ook kiezen voor een aantal optionele rijhulpsystemen. Zo was onze testwagen uitgerust met de parkeerassistent (zie demo in de video). Met dit systeem kan je automatisch sturen bij het parkeren. Het systeem wordt geactiveerd met een knop in de middenconsole. De auto zoekt d.m.v. ultrasoonsensoren naar een geschikte parkeerplaats. Dat kan zowel voor dwarsparkeren als voor langsparkeren. Het systeem gaat bij het parkeren automatisch manoeuvreren en de bestuurder moet gas geven, remmen en schakelen in achteruit of vooruit. De omgevingsweergave waarschuwt voor hindernissen vóór en achter de wagen, en afhankelijk van de stuurhoek ook voor zijdelingse hindernissen.
Met turn assist gaat het systeem aankomend verkeer in de gaten houden, wanneer je naar links draait. In geval van gevaar, gaat het systeem de auto volledig tot stilstand brengen. Het systeem wordt geactiveerd in de achtergrond, telkens wanneer het linker knipperlicht gebruikt wordt.
De cross traffic assist rear is actief wanneer de bestuurder het parkeersysteem gebruikt. Het systeem gaat de bestuurder waarschuwen wanneer die achteruit rijdt en er auto’s aankomen. Ideaal om in de stad een parkeerplaats te verlaten. Het systeem gaat de bestuurder waarschuwen in verschillende stappen van visueel en akoestisch tot een korte ruk aan de remmen.
Met Side Assist krijgt de bestuurder hulp bij het veranderen van rijstrook. Met behulp van 2 radars achteraan die een range hebben van 70 meter gaat het de bestuurder waarschuwen wanneer er aankomend verkeer is in de dodehoek. Een waarschuwings-LED in de behuizing van de buitenspiegel gaat dan oplichten. Als de bestuurder dan toch zijn knipperlicht gebruikt, dan gaat de LED een aantal keer knipperen om de bestuurder te waarschuwen voor het dreigende gevaar.
Conclusie
De nieuwe S5 Coupé is net zoals zijn voorganger een knappe en elegante verschijning. De afwerking binnenin is van superieure kwaliteit en mits het nodige budget voor opties, kan je de S5 ook voorzien van de meest geavanceerde rijhulpsystemen. Dat dit model standaard Quattro vierwielaandrijving heeft, vinden we echt een sterke troef. Je kunt sportief rijden in de meest uiteenlopende weersomstandigheden en de wagen zal quasi geen grip prijsgeven. Zelfs met het sportieve karakter van deze wagen, is de S5 toch ook zeer bruikbaar en comfortabel voor dagdagelijks gebruik.
Bijkomend: geluid uitlaat

Johan De Haes
Test driver