Review
Jaguar F-TYPE Coupé 2.0
Jaguar voegde onlangs een nieuwe motorisatie toe aan het gamma van de F-TYPE. Voortaan is deze sportwagen uit aluminium ook beschikbaar met een 300 pk-sterke 2.0 turbo benzinemotor, zowel op de F-TYPE Coupé als op de F-TYPE Convertible. Wij deden maar al te graag een test met deze waanzinnig knappe bolide.
Dikke viercilinder
Met de toevoeging van deze motorisatie maakt Jaguar de F-TYPE toegankelijker voor een groter publiek. Onder de kap vinden we een Ingenium turbo benzinemotor met vier cilinders en een inhoud van 1.997 cc. Dit blok levert een vermogen van 300 pk en een max. koppel van 400 Nm. Deze F-TYPE spurt daarmee in amper 5,7 sec naar 100 km/u en heeft een maximum snelheid van 250 km/u. De aandrijving van deze lichtgewicht sportwagen zit op de achterwielen en de overbrenging gebeurt door een aangepaste Quickshift automaat met 8 versnellingen. De 2.0 liter in de F-TYPE is de krachtigste viercilinder ooit voor een Jaguar en het is tevens de meest efficiënte F-TYPE in het gamma.
Uitlaat
Aan de hand van de uitlaat kan je herkennen om welk F-TYPE model het gaat. De viercilinder heeft een dikke zeer brede actieve sportuitlaat gekregen met een enkelvoudige uitlaatpijp. Hieruit komt een sportieve soundtrack en het uitlaatsysteem reageert op de gaspedaalstand, de snelheid en het motortoerental door actieve kleppen te openen. Op de R-Dynamic modellen zit echter een Switchable Active Exhaust. Hiermee kan je de uitlaatkleppen handmatig openen zodat je bij elk motortoerental een sportieve sound krijgt. Aangezien het motorgeluid toch een belangrijke rol speelt in de rijbeleving kunnen we dit zeker aanbevelen. De V6-motoren van de F-TYPE kan je herkennen aan de centraal geplaatste dubbele uitlaat en de V8-motoren hebben vier uitlaatpijpen.
Lichtste F-TYPE
De F-TYPE bestaat uit een lichtgewicht carrosserie uit aluminium met een sterke torsiestijve structuur. Dit is het ideale ingrediënt om een sportauto te creëren met een ultieme rijbeleving. Voor de F-TYPE 2.0 heeft men getracht om nog meer gewicht te besparen. Het eindresultaat is dat de 2.0 maar liefst 52 kg lichter weegt dan de F-TYPE V6 met 340 pk. Een aanzienlijke gewichtsreductie die vooral ter hoogte van de vooras gerealiseerd werd, waardoor de gewichtsverdeling nog een procentpunt naar achteren verschoven is.
Knap design
Wat ons betreft is de F-TYPE sinds zijn introductie één van de knapste wagens ooit gemaakt. Enkel de S-Klasse Coupé van Mercedes kan de F-TYPE uitdagen op vlak van uitstraling en design. Elke lijn en elk detail van de F-TYPE heeft een begin, een richting en een einde. De F-TYPE werd deels gevormd door de wind. De luchtstroming wordt onder de auto gestuurd door middel van een frontsplitter vooraan en een venturi achteraan. Bij hogere snelheden komt de achterspoiler omhoog om zo onder andere de downforce te vergroten. Ook de portiergrepen trekken zich terug in de deur om zo de luchtweerstand te verminderen.
Cockpit
Het interieur van de F-TYPE biedt plaats voor 2 personen, waarbij het vooral de bestuurder is die centraal staat. Zo hoort het ook in een sportwagen. Je krijgt als bestuurder het gevoel dat de cockpit rond jou ontworpen werd. Je hebt daarbij een optimaal zicht en omdat de stoelen heel dicht bij het zwaartepunt van de auto geplaatst werden, voel je een nauwe band met de auto tijdens het rijden.
Prijzen
De basisprijs van de F-TYPE 2.0 Coupé bedraagt 57.530 euro en voor de R-DYNAMIC moet je 62.400 euro neertellen. Voor de F-TYPE 2.0 Convertible moet je minstens een budget van 64.650 euro hebben. Ook bij de cabrio kan je kiezen voor een R-DYNAMIC uitvoering en dit vanaf 69.500 euro.
Conclusie
De F-TYPE Coupé is een sportwagen met een waanzinnig knap design en luxueuze uitstraling. Met zijn laag gewicht en laag zwaartepunt heeft de F-TYPE een goede wegligging en kan je deze bolide uiterst precies de bocht in gooien. Op papier is een 2.0 niet de meest spannende motor, maar in de praktijk moet die toch niet veel onder doen dan bijvoorbeeld de 3.0 V6. Met zijn 300 pk heeft die meer dan voldoende vermogen en kan die bovendien scherpe cijfers neerzetten qua prestaties. Enkel de soundtrack uit de uitlaat van de 2.0 klinkt minder hard dan dat van de 3.0 V6.

Johan De Haes
Test driver