Video afspelen

POV rijvideo van de Land Rover Discovery Sport 2.0 TD4 met 7 plaatsen en van het jaar 2016. De Land Rover Discovery Sport 2.0 TD4 heeft een 1.998 cc dieselmotor met een vermogen van 150 pk en een max. koppel van 380 Nm. De Discovery Sport gaat van  0-100 km/u in 10,3 sec en heeft een topsnelheid van 180 km/u. De Discovery Sport is uitgerust met een negentrapsautomaat.

Extra info

  • De naam van de kleur van de testwagen is Loire Blue.
  • De basisprijs van een  Land Rover Discovery Sport 2.0 TD4 150pk met automaat is:  38.800 euro (in België)

Review

Land Rover Discovery Sport

De Land Rover Discovery Sport is de vervanger van de Freelander en het eerste nieuwe lid van de Discovery-familie, waar het de bestaande Discovery met zeven plaatsen gaat vergezellen. De Discovery Sport werd ontwikkeld in het ontwikkelingscentrum van Land Rover in de UK en wordt gemaakt in de fabriek in Halewood, Liverpool. Één van de troeven is o.a. het chassis, dat ervoor zorgt dat de Discovery Sport zowel on-road als off-road kan ingezet worden.

Motorisaties

Op vlak van motorisaties is de Land Rover Discovery Sport beschikbaar in een aantal dieselvarianten en één benzineversie. De instapper is de 2.0 eD4 diesel (beschikbaar vanaf voorjaar 2016) met 150 pk. Deze is er vanaf 33.900 euro en is het enige model met tweewielaandrijving. Voor de rest kan je kiezen uit een diesel met 150 pk of 180 pk met telkens een manuele versnellingsbak of een automaat met negen versnellingen. De basisprijzen liggen tussen de 36.400 euro voor een 2.0 TD4 manueel met 150 pk en 41.100 euro voor een 2.0 TD4 automaat met 180 pk. Er is ook een 2.0 Si4 automaat benzineversie beschikbaar. Deze heeft een vermogen van 240 pk en siert vanaf 41.100 euro jouw oprit.

Wij gingen aan de slag met de viercilinder 2.0 TD4 diesel met een inhoud van 1.998 cc. Onze testwagen had een eerder bescheiden vermogen van 150 pk en een max. koppel van 380 Nm. De topsnelheid bedraagt zo’n 180 km/u en de sprint van 0-100 km/u duurt 10,3 sec. Je beschikt ook over vierwielaandrijving en de negentrapsautomaat zorgt ervoor dat de terreinwagen altijd in de juiste versnelling zit. Het gemiddeld verbruik bedraagt volgens Land Rover 5,3 l/100 km (Gecombineerde cyclus).

Knappe binnen afwerking

Het interieur van de Discovery Sport werd ontworpen om maximaal comfort te bieden aan alle inzittenden, waarbij er ook extra aandacht is gegaan naar het creëren van voldoende ruimte voor hoofd, knieën en schouders. Optioneel kan je ook voor een derde zetelrij kiezen. Deze 2 extra zetels kan je met de hand in- en uitklappen. Als je de zetels van de derde rij inklapt, dan beschik je over een volledig vlakke laadruimte.

In het interieur ziet het dashboard er overigens wel strak uit qua vormgeving, wat een zekere rust uitstraalt. Ook stelden we vast dat er voor materialen werden gekozen die kwalitatief aanvoelen en een premium uitstraling geven.

Terrain Response

Zoals je dat mag verwachten van een Land Rover is de Discovery Sport ook een SUV die zich als een vis in water voelt op elk terrein, of het nu on-road is of off-road. Dit wordt o.a. mogelijk gemaakt door rijtechnologie waarmee de terreinwagen is uitgerust zoals “Terrain Response”. Dit systeem heeft vier standen: algemeen, gras/grind/sneeuw, modder/sporen, en zand. Het systeem zorgt voor o.a. optimale tractie en rijgedrag door de afstelling van de o.a. de motor, de versnellingsbak, de differentiëlen en de chassissystemen hierop af te stemmen. Zelfs al kan je de Discovery Sport in dagelijks leven niet meteen off-road gebruiken, dan kan je via Land Rover ook deelnemen aan leuke 4×4-stages of zelfs 4×4-reizen.

Veiligheid

Bij de ontwikkeling van de nieuwe Discovery Sport was veiligheid eveneens een topprioriteit. Zo wordt deze o.a. voorzien van een voetgangersairbag aan de achterrand van de motorkap. Zoals op zoveel wagens tegenwoordig, is de Discovery Sport ook voorzien van een autonoom noodstopsysteem dat automatisch gaat afremmen wanneer het systeem een nakende aanrijding detecteert. Handig voor parkeren in de stad, is detectie van achteropkomend verkeer bij achteruitrijden via het optionele “reverse traffic detection”-systeem.

Uitstekend chassis en ophanging

Als je met de Discovery Sport gaat rijden voel je meteen dat dit een auto is met zo veel potentieel. Uiteraard presteert die goed op vlot berijdbare wegen, maar ook op landbouwwegen vol met putten, modder en plassen voelt de wagen zich als een vis in het water. Je kunt je alleen maar inbeelden hoe fijn het moet zijn om met een wagen met zo’n capaciteiten eens een trektocht te doen door een ruw en onherbergzaam gebied.

De Discovery Sport dankt zijn bouwkwaliteit o.a. een zeer sterke maar tevens ook lichte koetswerkstructuur met een basis van staal en lichtgewicht aluminium componenten, o.a. in het dak en motorkap.

De veelzijdige rijdynamiek krijgt de SUV dan weer o.a. dankzij een nieuwe en onafhankelijke ophanging met vooraan veerpoten met schroefveren en achteraan een geavanceerde multilinkophanging. Dankzij de compacte aluminium multilinklay-out werd er ook de nodige ruimte gecreëerd voor o.a. de optionele 2 extra zetels en extra ruimte voor passagiers en bagage.

Conclusie

De nieuwe Discovery Sport is een waardige opvolger van de vroegere Freelander en een waardevolle aanvulling van de Discovery Sport-familie. Hij ziet er stoer uit aan de buitenkant en heeft een degelijke afwerking binnenin. Dankzij een knap ontworpen chassis en ophanging kan je elk terrein de baas met maximaal comfort voor bestuurder en passagiers.

Foto van Johan De Haes

Johan De Haes

Test driver

Reacties
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Comments
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties