Technische specificaties
De Skoda Karoq heeft een 1968 cc viercilinder dieselmotor met een vermogen van 150 pk en een max. koppel van 340 Nm. De Skoda Karoq gaat van 0-100 km/u in 8,7 sec en heeft een topspelheid van 196 km/u. De Skoda Karoq beschikt over 4×4 aandrijving en heeft een manuele transmissie met zes versnellingen.
Basisprijs van de Skoda Karoq Style 2.0 TDI 150pk: 35.590 euro (in België).
Skoda Karoq
Skoda lanceerde onlangs een gloednieuwe SUV, de Karoq. Dit nieuwe model pakt uit met rijbijstandssystemen, veel ruimte, full-ledkoplampen en een digitaal instrumentenpaneel. Zoals je dat kan verwachten van Skoda zijn er ook tal van praktische oplossingen aan boord in deze Karoq.
Vijf motoren
Onder de kap biedt Skoda keuze uit twee benzine- en drie dieselmotoren. De cilinderinhoud bedraagt respectievelijk 1.0, 1.5, 1.6 of 2.0 l en deze motoren leveren een vermogen van 115 pk tot 190 pk. De Skoda Karoq is er vanaf 25.850 euro voor een 1.0 TSI met manuele transmissie. Voor de topmodellen zoals een 2.0 TDI met DSG-7 moet je minstens 37.090 euro neertellen.
2.0 TDI
Wij trokken erop uit met de Skoda Karoq met een 2.0 TDI. Deze levert een vermogen van 150 pk en een max. koppel van 340 Nm. De SUV gaat van 0-100 km/u in 8,7 sec en heeft een topsnelheid van 196 km/u. Onze testwagen was eveneens voorzien van vierwielaandrijving en een manuele transmissie met zes versnellingen. In deze motorisatie gaat de Karoq pittig vooruit en dankzij het hoge koppel voelt de Karoq krachtig aan. Wij zouden echter de DSG-7 in overweging nemen, omdat dat in het dagelijkse verkeer toch veel aangenamer rijdt dan een manuele transmissie.
Digitaal instrumentenbord
Voor het eerst kan je nu ook bij Skoda een volledig digitaal instrumentenpaneel kiezen. Er zijn vier verschillende weergavemogelijkheden. De Classic-weergave toont de toerenteller en snelheidsmeter als ronde instrumenten links en rechts in de display. De Extended-weergave vult de display over de volle breedte, bijvoorbeeld met de navigatiekaart. De Modern-lay-out biedt een grote display in het midden waarop bijvoorbeeld de kaart kan worden weergegeven. De Basic-weergave biedt twee grote schermen waarop enkel geselecteerde informatie wordt getoond, zoals bijvoorbeeld de huidige snelheid.
Voorts zijn er ook nog andere innovaties terug te vinden op deze Karoq. Zo is er ook een verwarmd stuurwiel en drie gepersonaliseerde sleutels. Dat is handig als je de auto bijvoorbeeld vaak deelt met verschillende personen binnen het gezin. Zodra een specifieke bestuurder de auto ontgrendelt, worden zijn of haar persoonlijke instellingen geselecteerd. Dat gaat dan over verschillende zaken zoals o.a. de instellingen van de elektrisch verstelbare zetels, het ingestelde rijprofiel, de klimaatregeling, enz.
Rijhulpsystemen
Ook op deze Karoq zijn tal van rijhulpsystemen beschikbaar, die je voorheen enkel terugvond op wagens uit het hogere segment.
Zo is de Karoq standaard voorzien van Front Assist inclusief City Emergency Brake en voetgangersdetectie. Zodra het systeem een dreigende botsing registreert, waarschuwt het de bestuurder in verschillende stappen. Indien nodig kan het de wagen automatisch afremmen, zelfs tot volledige stilstand. De eveneens standaard voetgangersdetectie vult de werking van Front Assist aan. Dit systeem initieert een noodstop bij snelheden tussen 10 en 60 km/u indien risico wordt gedetecteerd als gevolg van een voetganger die de baan van de auto kruist.
Lane Assist vonden wij ook een optie die het overwegen waard is. Bij snelheden boven 65 km/u helpt Lane Assist jou om binnen de rijstrook te blijven via een corrigerende stuuringreep. Dit gebeurt wanneer je naar de rijstrookmarkering toe rijdt zonder dat de richtingaanwijzers gebruikt worden.
Sta je vaak in de file, dan kan je kiezen voor de file assistent Traffic Jam Assist. Dit systeem biedt meer veiligheid en comfort in file- en ‘stop&go’-verkeer.
Conclusie
De Skoda Karoq is een SUV geworden die verrassend premium aanvoelt. Zeker in de Style-uitvoering met extra opties en een knappe afwerking kan deze SUV zeer verleidelijk zijn. De rijhulpsystemen zoals Lane Assist of het nieuwe digitale dashboard zijn wat ons betreft opties die het overwegen waard zijn.

Johan De Haes
Test driver