Review
MINI Clubman
De MINI Clubman is de praktische binnen de MINI-familie. De nieuwe Clubman gaat hierop door en is nog breder en langer geworden dan de vorige generatie. Dit resulteert in o.a. vijf volwaardige plaatsen met voldoende beenruimte voor alle passagiers en een ruime koffer. Wij trokken erop uit met de Cooper S.
Zes varianten
De MINI Clubman kan je kiezen in zes varianten, drie benzineversies en drie diesels. De MINI One Clubman is de basisversie met een benzinemotor. De prijs bedraagt 21.940 euro en hiervoor krijg je een 1.5 driecilinder met MINI TwinPower Turbo Technologie. Deze heeft een vermogen van 102 pk en een max. koppel van 180 Nm. Optrekken van 0-100 gaat in 11.1 seconden en de topsnelheid bedraagt 185 km/u. Vervolgens heb je een Cooper vanaf 23.790 euro. Deze heeft eveneens een 1.5 driecilinder onder de kap zitten. Je krijgt echter een al behoorlijk vlotte 136 pk en een max. koppel van 220 Nm. In 9.1 seconden gaat de MINI naar 100 km/u en de topsnelheid is 205 km/u.
Wij reden met de topversie binnen het benzinegamma, de MINI Cooper S Clubman. Deze pittige Clubman is er vanaf 28.140 euro. Je krijgt dan een viercilinder met MINI TwinPower Turbo Technologie. Het gaat om een blok met een inhoud van 1.998cc. Dit levert een vermogen van 192 pk en een max. koppel van 280 Nm. De Clubman trekt een spurtje van 0-100 km/u in amper 7,2 seconden en de topsnelheid ligt op 228 km/u. Je kan kiezen voor een handgeschakelde transmissie met zes versnellingen of voor het eerst in een MINI is er nu ook de automatische steptronic met 8 versnellingen. Voor de sportievelingen is er zelfs een sport steptronic. Met deze kan je o.a. zelf schakelen met peddels aan het stuur en beschik je zelfs over een launch control functie. De Cooper S gaat ook in de Clubman-versie vlot vooruit en maakt daarbij ook een zeer leuk en sportief geluid.
Voor de dieselrijders is de One D de instapversie en dit voor een budget van net geen 22.000 euro. Deze heeft een 1.5 driecilinder met MINI TwinPower Turbo Technologie. Je krijgt dan 116 pk en een max. koppel van 270 Nm. In 10,4 seconden ga je van 0-100 km/u en de topsnelheid is 192 km/u. In de Cooper D (25.790 euro) ligt er al een viercilinder met 150 pk en een max. koppel van 330 Nm. De top ligt op 212 km/u en 0-100 km/u duurt 8,6 sec. Wil je maximaal sportief rijplezier dan is er de MINI Cooper SD Clubman. Deze stoere Clubman heeft ook een viercilinder 2.0 met 190 pk en een rijkelijk max. koppel van 400 Nm. Hiermee sprint de MINI in 7,4 sec naar 100 km/u en de top ligt op 225 km/u. Voor deze laatste moet je net geen 30.000 euro neertellen.
Groots
De nieuwe Clubman is groter geworden in alle mogelijke richtingen. Hiermee is hij dan ook de grootste binnen de familie. Zelfs in vergelijking met bijvoorbeeld de MINI 5-deurs, is de Clubman 27 cm langer en 9 cm breder. In de koffer kan je een volume kwijt van 360 liter en dit kan zelfs uitgebreid worden naar 1250 liter als je de achterbank neerklapt.
Leuke opties
Op de nieuwe Clubman kan je ook een aantal opties terugvinden die nu ook voor het eerst beschikbaar zijn op een MINI. Zo krijg je een elektronische handrem en kan je o.a. optioneel kiezen voor elektrische zetels vooraan, coole “ambient” achtergrondverlichting in het interieur en de projectie van het MINI-logo op de grond wanneer je de deur van de bestuurder opent.
Er is ook de mogelijkheid om o.a. voor LED-koplampen te kiezen of voor comforttoegang voor de dubbele achterklep. Je kan dus ook de Clubman uitgebreid personaliseren. Persoonlijk zouden wij wel zeker ook kiezen voor de optionele MINI Driving Modes. Via een draaiknop aan de basis van de versnellingspook kan je dan kiezen voor een standaardinstelling (MID Mode), een sportieve instelling (SPORT MODE) of een zuinige instelling (GREEN MODE). Dit beïnvloedt dan de instelling van de respons op het gaspedaal, de stuurinrichting en ook de schakeltijden van de optionele steptronic transmissie. Dit geeft dan ook veel meer flexibiliteit aan jouw MINI en lijkt ons zeker het overwegen waard.
Conclusie
De nieuwste generatie van de MINI Clubman is er nog praktischer op geworden met o.a. nog meer ruimte voor de inzittenden en praktische bruikbaarheid in het dagdagelijkse leven voor zowel korte als lange ritten. Ook het mooie interieur met leuke optionele sfeerverlichting kon ons ook bekoren en de sportieve klank die de Cooper S maakt is wat ons betreft de ideale achtergrondmuziek.

Johan De Haes
Test driver