Review
Audi SQ5 plus
Zelfs als basisversie is de Audi SQ5 alles behalve een doordeweekse SUV. Nu is er ook nog een “plus”-versie met nog meer vermogen en een iets stoerdere look. Wij trokken erop uit met deze 3.0 biturbo.
Plus
De Audi SQ5 plus is de snelste versie van de SQ5. De basisversie heeft zo’n 326 pk. In de “plus”-versie krijg je nog wat meer, nl 340 pk. Als je plankgas geeft, krijg je tijdelijk d.m.v. de overboost-functie nog meer vermogen tot een piek van 360 pk. De Audi SQ5 plus beschikt over een 2.967 cc biturbo V6 dieselmotor met zes cilinders. Deze levert naast een vermogen van 340 pk ook een max. koppel van dik 700 Nm. De SQ5 heeft een achttrapsautomaat tiptronic en beschikt eveneens het Quattro-systeem. De topsnelheid is elektronisch begrensd tot 250 km/u en de sprint naar 100 km/u duurt amper 5,1 sec. De basisprijs van de Audi SQ5 plus bedraagt 72.190 euro.
Black
Uiterlijk kan je de plus-versie herkennen aan tal van leuke accenten. Zo zijn o.a. de buitenspiegels, de dak spoiler en de diffusor achteraan uitgevoerd in het glossy zwart. Voor o.a. het frame van de grille, de plaathouder, de grille van de radiator en de dak rails kan je kiezen voor een uitvoering in het glossy of mat zwart.
Ook binnenin krijg je sportieve accenten in het interieur. Zo hebben de instrumenten de specifieke look gekregen van de S-modellen, nl witte naalden tegen een grijze wijzerplaat. Je krijgt ook elektrisch verstelbare sportzetels die bekleed zijn met nappaleder met een diamanten patroon. Voorts vinden we in het interieur nog accenten in geborsteld aluminium en de pedalen en voetsteun zijn gemaakt van roestvrij staal.
Quattro
De SQ5 plus is voorzien van Quattro, het permanente all-wheel drive-systeem van Audi. Bij normaal rijden wordt 40% van het vermogen naar de voorwielen gestuurd en 60% naar de achterwielen. Indien opportuun, kan het merendeel van het vermogen automatisch gestuurd worden naar de as met de meeste grip. Hierdoor gaat de auto ook vlotter door de bochten en ligt die ook stabieler op de weg.
De SQ5 heeft ook een sportophanging gekregen. Deze verlaagd de auto met zo’n 30 mm. Als schoeisel kreeg de SQ5 knappe 21-inch velgen met 5 spaken en een afwerking in glossy zwart. De remklauwen vallen op door een opvallend rode sportieve kleur.
Rijbeleving
Bij een sportieve auto hoort ook een sportieve soundtrack. Bij de SQ5 komt dit uit een systeem van 4 uitlaten en klinkt dit grommend met een diepe toon, ook wanneer je de motor hoog de toeren injaagt. Je kunt met deze auto sportief rijden, maar hij is zeker evengoed geschikt voor dagdagelijks gebruik. De auto voelt veelzijdig aan, en dit ook zeker dankzij het Audi drive select systeem. Hierdoor kan je de instellingen wijzigen zoals die van de motor, transmissie, ophanging en stuurinrichting. Je kunt daarbij kiezen tussen “auto” voor doordeweeks gebruik. “Dynamic” is geschikt voor wanneer je sportief wil rijden. “Efficiency” kies je voor een zo optimaal mogelijk verbruik en je kunt de instellingen van de auto ook personaliseren via “individual”. Op vlak van vermogen, zit er bij de SQ5 zeker voldoende onder de kap. Ook bergop kan deze SUV ook goed weg. Het is in onder andere zo’n rijomstandigheden dat je voelt dat deze diesel toch wel over een enorm koppel beschikt.
Conclusie
Als je op zoek bent naar een SUV die pit heeft en die aanvoelt als een sportwagen, dan hoort de SQ5 zeker op jouw shortlist. De wagen heeft een gigantisch koppel en meer dan voldoende vermogen, maar biedt ook alle comfort voor dagdagelijks gebruik. Overall ziet deze auto er knap uit, zowel van binnen als van buiten. Links en rechts zie je natuurlijk wel dat het een basismodel is dat al wat langer meegaat.

Johan De Haes
Test driver