Review
Mercedes SL400
De Mercedes SL is al meer dan 60 jaar een rasechte sportwagen met intussen een iconische status en gegeerd bij menig autoliefhebber. De Mercedes SL werd onlangs voorzien van een facelift. Hij werd zowel technisch als visueel geoptimaliseerd en maakt zijn naam “Super Light” meer dan waar door uit te pakken met een carrosserie die volledig uit aluminium werd vervaardigd. Wij trokken erop uit met een prachtige SL400.
Nieuwigheden
Één van de opvallendste nieuwigheden aan de nieuwe SL is de nieuwe voorsnuit met een uniek diamantvormig radiatorrooster. De motorkap lijkt zich eindeloos lang uit te strekken wat nog eens extra geaccentueerd wordt door twee powerdomes. Voorts draagt het nieuwe LED Intelligent Light System eveneens bij tot de unieke look van deze bolide. Daarnaast heeft de nieuwe SL onder meer ook krachtigere motoren gekregen, een 9G-TRONIC automatische transmissie, DYNAMIC SELECT met vijf verschillende modi en Active Body Control met overhelfunctie. Aan de dagdagelijkse bruikbaarheid werd ook gewerkt. Zo kan je de hard top nu ook bedienen aan snelheden tot 40 km/u.
4 modellen
De Mercedes SL is beschikbaar in 4 verschillende modellen, allemaal met een benzinemotor. De instapper is de SL400 en dit was tevens ook onze testwagen. De SL400 beschikt over een V6 motor met een inhoud van 2.996 cc en zes cilinders. Dit blok levert een vermogen van 367 pk en een koppel van 500 Nm. In 4,9 sec zit je aan 100 km/u. Alle SL-modellen hebben een topsnelheid van 250 km/u. Vanaf 107.085 € zet je deze SL400 op jouw oprit.
Wil je wat meer, dan kan je kiezen voor een SL500 (vanaf 127.050 euro) met een V8 van 4.663 cc. Deze sportwagen heeft een vermogen van 455 pk en een koppel van 700 Nm. De tocht naar 100 km/u duurt slechts 4,3 sec. Zowel de SL400 als de SL500 hebben een 9G-TRONIC automatische versnellingsbak.
Naast deze twee modellen, zijn er ook nog twee AMG-versies. Er is een Mercedes-AMG SL63. Dit beest is voorzien van een V8 met een inhoud van 5.461cc. Dit blok levert maar liefst 585 pk en heeft een max. koppel van 900 Nm. In 4,1 sec zit je aan 100 km/u en op vlak van transmissie is deze SL uitgerust met een razendsnelle AMG SPEEDSHIFT sporttransmissie met 7 versnellingen. Voor deze versie moet je minstens 166.375 euro neertellen.
Het topmodel is de Mercedes-AMG SL65. Deze bolide heeft een vermogen van maar liefst 630 pk en een max. koppel van 1000 Nm. Onder de motorkap zit er een ronkende 6-liter V12. De sprint naar 100 km/u duurt amper 4 sec. Voor deze versie moet je 250.228 € bij de dealer achterlaten.
Connectiviteit
De nieuwe SL is via een SIM-kaart in de auto ook verbonden met “Mercedes me connect”-functies. Dit omvat enkele basisdiensten zoals voertuigdiagnose vanop afstand, hulp bij pech, diagnose van op afstand, hulp bij een ongeval en onderhoudsmanagement. Optioneel kan je nog voor bijkomende diensten kiezen. Zo kan je de actuele positie van jouw rijdende auto zien, via smartphone jouw geparkeerde auto terugvinden, via smartphone de auto vergrendelen, enz.
Active Body Control
Optioneel kan de SL ook uitgerust worden met Active Body Control (ABC) met overhelfunctie (Curve). Het ABC-systeem gaat ervoor zorgen dat bewegingen van de carrosserie bij het vertrekken, remmen of in bochten verminderd worden, waardoor het comfort van de inzittenden verhoogd wordt. Aan hogere snelheden gaat de SL automatisch 13mm verlaagd worden. Wanneer je dan weer bijvoorbeeld op een slechtere weg aan het rijden bent, kan je er ook voor kiezen om de SL met 50 mm te verhogen via een drukknop. Dankzij de overhelfunctie “Curve” worden middelpuntvliedende krachten beperkt. Je kunt dit doen door via Dynamic Select “Curve” te selecteren, waardoor bochten vereffend worden, opnieuw ten voordelen van het comfort van de inzittenden.
Conclusie
De nieuwe Mercedes SL is een stijlvolle roadster geworden met een elegante en klassieke uitstraling. Vooral de motorkap die eindeloos lang lijkt door te lopen is een streling voor het oog. Het interieur ziet er strak uit, maar bepaalde elementen hadden toch ook al een kleine opfrisbeurt kunnen gebruiken. De SL is uiterst comfortabel voor de inzittenden en ook als je met het dak open rijdt, heb je quasi geen last van turbulentie.

Johan De Haes
Test driver