Review
VW Multivan met zijdelingse rolstoellift
We maakten kennis met de laatste nieuwe generatie van de VW Multivan en dit in een bijzonder toegankelijke uitvoering. Zo was de testwagen uitgerust met een zijdelingse rolstoellift, waarmee die het best geschikt is voor de actieve rolstoelgebruiker.
Ruim en praktisch
De Multivan is de vrijetijds-monovolume van VW en is intussen al toe aan de zesde generatie. Deze ruime en praktische wagen biedt standaard plaats aan maximaal 7 personen verdeeld over drie rijen (2/2/3). Als je voor de versie met lange wielbasis kiest, kan je maximaal tot zelfs 8 personen gaan vervoeren.
Op het vlak van motoren kan je kiezen voor een TSI-benzinemotor met een vermogen van 150 pk of 204 pk. Voor de dieselrijders is de Multivan beschikbaar met een TDI-dieselmotor met een vermogen van 84 pk, 102 pk, 150 pk of 204 pk. Afhankelijk van de versie, kan de Multivan uitgerust worden met een manuele transmissie met vijf of zes versnellingen of een DSG-automaat met dubbele koppeling en zeven versnellingen. Optioneel is ook 4MOTION-vierwielaandrijving mogelijk op de Multivan.
Voor een instapmodel moet je rekenen op een budget van zo’n 32.840 euro. Hiervoor heb je een Multivan Blue & Cool 2.0 TDI met 84 pk. Voor een topmodel zoals de Multivan Highline met 2.0 bi-TDI met 204 pk en een DSG moet je beschikken over een budget van minstens 59.241 euro.
Wij maakten kennis met de nieuwe Multivan aan de hand van een testrit met een Multivan Trendline 2.0 TDI met 150 pk en met een DSG7.
Verbouwing
Om de Multivan toegankelijk te maken voor de actieve rolstoelgebruiker, werd de testwagen voorzien van een zijdelingse rolstoellift en een gas- en rembediening aan het stuur.
De lift van het type “AMF K90 active” is van de Duitse fabrikant AMF-Bruns. Deze lift onderscheidt zich van de meeste andere oplossingen o.a. door zijn compacte afmetingen. Zo is er slechts 1 meter nodig naast de auto om er in- of uit te geraken. Een ander voordeel is dat de lift onder de auto verdwijnt. Hierdoor verlies je geen ruimte binnenin. De lift heeft een oppervlak van 80 x 68 cm en een hefvermogen van 200 kg en kan je makkelijk bedienen via een bedieningselement met drukknoppen.
De lift richt zich eerder tot een doelgroep van actieve rolstoelgebruikers. De lift kan volledig autonoom gebruikt worden zonder tussenkomst van derden. Anderzijds is het dan ook zo dat de lift minder toegankelijk is met een klassieke of elektrische rolstoel en dit o.w.v. de compacte afmetingen. Een actieve rolstoel is dan ook de beste match voor dit type van lift. Voor de verbouwing moet je rekenen op een budget van zo’n 10.000 euro.
Als je via de zijdelingse lift binnenkomt in de Multivan, kan je vanuit de rolstoel plaatsnemen in de stoel van de bestuurder. Dit is mogelijk, omdat je de zetel van de bestuurder kan ronddraaien. De testwagen was eveneens voorzien van een gas- en rembediening aan het stuur met pedaalafscherming van de fabrikant Guidosimplex. Met deze opstelling kan je de Multivan volledig met de handen bedienen, zowel manoeuvreren, gas geven en remmen. De pedaalafscherming zorgt ervoor dat de voeten niet per ongeluk de pedalen raken. De pedaalafscherming kan je echter ook makkelijk wegnemen. Hierdoor kan je ook op een klassieke manier met deze auto rijden, handig wanneer bijvoorbeeld iemand anders binnen het gezin ook met de auto gaat rijden. Voor dit onderdeel van de verbouwing moet je beschikken over een budget van zo’n 1.700 euro.
Conclusie
Voor ons was het een eerste kennismaking met een auto die voorzien was van een zijdelingse rolstoellift en een gas- en rembediening aan het stuur. De Multivan is een ruime, veelzijdige en praktische gezinswagen die je kunt aanpassen aan jouw behoeften. Vooral de zitbanken die je kunt draaien en verschuiven zijn daarbij een grote troef. De zijdelingse rolstoellift was gebruiksvriendelijk en verdwijnt handig onder de auto zodat je geen ruimte verliest.

Johan De Haes
Test driver