Review
Toyota C-HR Hybrid
De C-HR of Coupé High-Rider is een gloednieuw model binnen het gamma van Toyota. De auto is het resultaat van de beslissing om ontwerpers bij Toyota meer creatieve vrijheid te geven. Dat kunnen wij alleen maar toejuichen en het resultaat mag er zeker zijn. Wij maakten kennis met deze opvallende nieuwkomer aan de hand van een testrit met de Hybride.
Voor hippe vogels
De bedoeling van de C-HR was om een unieke stijl te creëren binnen het aanbod van Toyota en om tegelijk een nieuwe richting te geven aan het segment van de compacte cross-overs. De auto is gemaakt voor een doelgroep die veel belang hecht aan stijl en kwaliteit en die tevens op zoek zijn naar een auto die bij hun persoonlijkheid past. Geen grijze muis dus en daar is Toyota met deze hippe vogel zeer goed in geslaagd.
Diamant als inspiratiebron
Het silhouet van de C-HR is geïnspireerd op een diamant met gesculpteerde lijnen en gestrekte oppervlakken. Bij ons valt het design van het exterieur van de C-HR zeker in de smaak. Binnenin vinden we een naar de bestuurder gerichte cockpit in een strak interieur dat rust uitstraalt. De asymmetrische middenconsole zorgt ervoor dat alles binnen handbereik van de bestuurder staat en centraal vinden we een 20 cm groot aanraakscherm voor de bediening van o.a. het audio- en navigatiesysteem. Ook in het interieur was de diamant de inspiratiebron om bepaalde elementen te ontwerpen. Zo komt dat thema ook terug in bijvoorbeeld de wijzers van het instrumentenbord, de deurpanelen en de hemelbekleding. Op vlak van materiaalkeuze heeft men ervoor gekozen om de achterste panelen te bekleden met imitatieleder en de contactoppervlakken zijn uitgevoerd in nappaleder. De meer functionele elementen zoals de bedieningstoetsen kregen een technische korrelafwerking. De sierlijsten zijn in zwarte lak en gesatineerd zilver. Ook vinden we in het dashboard een lichtblauwe lijn die een luchtige sfeer schept.
Motorisaties
Op vlak van motorisaties heb je de keuze uit benzinemodellen alsook een hybride. De benzinemodellen zijn leverbaar met een 1.2 turbo benzinemotor met voorwielaandrijving en een manuele zesbak (vanaf 22.580 euro) of een automaat (vanaf 26.080 euro). Je kunt ook kiezen voor 1.2 turbo met vierwielaandrijving en een automaat (vanaf 30.970 euro).
Wij maakten kennis met de C-HR aan de hand van een testrit met de Hybride. Het hybridesysteem, dat tevens ook de Prius-generatie aandrijft, bestaat uit een 1.8 VVT-i-benzinemotor met Atkinson-cyclus. Daarnaast zitten er in de C-HR ook nog 2 elektromotoren/generatoren. Het vermogen van de C-HR Hybrid bedraagt 122 pk en het max. koppel 142 Nm. De auto gaat van 0 naar 100 km/u in 11 sec. en de topsnelheid bedraagt 170 km/u. De sportieve rijder gaat hierin niet zijn gading vinden, maar daarvoor is de auto ook niet gemaakt. De C-HR kan uitpakken met een gemiddeld verbruik van 3,6 l/100 km over de gemengde cyclus (NEDC-Cyclus). De batterij is een compacte NiMH-hybridebatterij die volledig onder de achterbank past. Het voordeel hiervan is dat de koffer hiermee niet kleiner wordt. De basisprijs van de hybride zit op 27.850 euro.
Toyota Safety Sense
Toyota biedt het pakket Toyota Safety Sense op alle uitvoeringen aan. Het is de bedoeling om het risico op aanrijdingen te beperken en vermoeidheid achter het stuur tegen te gaan. Hierin zit o.a. de botswaarschuwing PCS met voetgangersdetectie, de adaptieve snelheidsregelaar ACC, de rijstrookwaarschuwing met actieve rijstrook assistent (LDA), enz. Afhankelijk van het uitrustingsniveau zijn bepaalde elementen standaard of als optie beschikbaar.
Conclusies
De Toyota C-HR is een geslaagd nieuw model binnen het gamma van Toyota. Vooral op vlak van looks is de C-HR wat ons betreft zeker geen grijze muis, maar een opvallend originele verschijning in het straatbeeld. In zijn uitvoering als hybride is het vooral een zeer efficiënte wagen geworden met een aantrekkelijk laag verbruik.
Bijkomende beelden van het exterieur en interieur:

Johan De Haes
Test driver