Review
Range Rover Velar
De Velar is de vierde Range Rover en tevens een gloednieuw model binnen het gamma. Het wil een nieuwe invulling geven aan concept van een SUV en maakt daarvoor o.a. gebruik van futuristische designelementen en een exclusief interieur. Wij maakten kennis met deze nieuweling aan de hand van een testrit met de 300 pk-sterke 3.0D.
Codenaam
De Velar is een verwijzing naar de codenaam die men gebruikte voor de originele preproductie modellen van de Range Rovers van de jaren 60. De Velar is enig in zijn soort en ontworpen om het gamma aan te vullen tussen enerzijds de Range Rover Evoque en anderzijds de Range Rover Sport. De nieuwe Velar draait rond glamour, moderniteit en elegantie.
Een avantgardistisch designicoon
Als je naar het uiterlijk van de nieuwe Velar kijkt dan is dat onmiskenbaar een echte Range Rover. In de proporties zit echter ook een look die je niet meteen kan terugvinden in de andere modellen. Bij ons valt de look van de nieuwe Velar zeker in de smaak. Een avantgardistisch designicoon. Één van de principes die men in het designproces gehanteerd heeft, was het “reductionisme”. Men heeft dit toegepast, zowel in het interieur als in het exterieur. Men heeft ernaar gestreefd om zo weinig mogelijk visuele afleiding te creëren in het interieur. Om zo een oase van rust te creëren in het interieur voor de bestuurder en de passagiers. Er is visueel niets storend, niets dat de aandacht vraagt. Enkel wanneer dat nuttig is, trekt het de aandacht. Ook storende geluiden worden tot een minimum herleid. Zo worden windgeruis en weggeluid tot een minimum herleid door het gebruik van o.a. akoestisch gelaagd glas voor de voorruit en voorportierruiten en een aerodynamische bodemplaat. Ook in het exterieur komt dit terug, bijvoorbeeld door de uitklapbare en volledig geïntegreerde portiergrepen.
Touch Pro Duo
Standaard beschikt de Velar over het Touch Pro Duo-infotainmentsysteem. Dit staat in voor o.a. entertainment en connectiviteit. Het systeem maakt daarvoor gebruik van twee 10 inch HD-touchscreens, die tevens ook gelinkt zijn aan elkaar. Zo kunnen inzittenden bijvoorbeeld content van het ene scherm naar het andere scherm brengen met de vingers. Optioneel kan je ook kiezen voor digitaal instrumentenbord onder de vorm van een 12,3-inch HD interactive driver display. De hoge resolutie garandeert een uiterst scherp beeld en de verfijnde beeldprocessor zorgt voor soepel bewegende en haarscherpe beelden. Je kunt kiezen uit een aantal visuele thema’s en je kan zelfs de navigatie weergeven op deze display.
Motoren
Op vlak van motoren is er een ruime keuze tussen 3 dieselmotoren: een 2.0 met 180 pk of met 240 pk. Wij deden een testrit met de 300 pk-sterke 3.0 liter V6 twin turbodiesel. Deze heeft een waanzinnig koppel van dik 700 Nm en spurt in amper 6,5 sec van 0 naar 100 km/u. De topsnelheid bedraagt 241 km/u. Hoewel de Velar toch zijn gewicht heeft, voelt deze auto met de 3.0 V6 uiterst soepel en vinnig aan. Je zou niet denken dat je met een wagen van dit formaat aan het rijden bent. Bij de benzinemotoren is er keuze tussen een 2.0 met 250 pk of 300 pk of een 3.0 V6 met 380 pk.
Zowel de diesel- als de benzinemotoren zijn voorzien van een achttrapsautomaat. Het schakelen gaat altijd vlot en het schakelprogramma wordt tevens aangepast aan de rijstijl van de bestuurder.
Conclusie
De Range Rover Velar is een auto die desondanks zijn grote afmetingen toch zeer elegant en stijlvol overkomt. Het lijnenspel klopt gewoon en voor ons is dit voortaan de knapste auto in het gamma van Range Rover. De afwerking van binnen is subliem en in het concept van “reductionisme” kunnen wij ons zeker terugvinden. Op onze rijkelijk uitgeruste testwagen, een 3.0D R-Dynamic HSE, hebben wij werkelijk niets aan te merken. Het prijskaartje is dan ook navenant, maar voor een publiek dat werkelijk op zoek is naar het beste van het beste, zal de Range Rover Velar zeker niet teleurstellen.
Bijkomende beelden van interieur en exterieur:

Johan De Haes
Test driver