Video afspelen

POV rijvideo van een testrit met de nieuwe 2017 Volkswagen Arteon 2.0 TDI 150pk DSG7. De VW Arteon heeft een 4 cilinder 1.968 TDI SCR dieselmotor met een vermogen van 150 pk en 340 Nm max. koppel. De VW Arteon gaat van from 0-100 km/u in 9,1 sec en heeft een topsnelheid van 220 km/u. De VW Arteon heeft voorwielaandrijving en een 7-traps DSG7 automatische transmissie.

Prijzen

  • Basisprijs van de VW Arteon Elegance: 42.820 euro (in België)
  • Prijs van de auto zoals getest: 50.225 euro

Specs

  • kleur exterieur: Pyrit Silver
  • Interieur: Titanium
  • Enkele van de opties: lederen multifunctiestuurwiel verwarmd, park assist incl. park pilot, pack ambiente, pack easy open/easy close, pack travel, pack drive,…

Review

VW Arteon

De nieuwe VW Arteon is een vijfdeurs geworden die het comfort, de ruimte en de elegantie van een fastback combineert met het design en de rijervaring van een sportwagen. Deze nieuwe aanwinst van VW wordt gebouwd in Duitsland en positioneert zich boven de Passat. VW spreekt zelf over een avant-garde business class gran turismo. Wij maakten kennis met deze toch wel elegante verschijning aan de hand van een testrit met de 2.0 TDI met 150 pk.

Afwerkingen

De basisversie van de Arteon is er vanaf 40.470 euro. Dan krijg je o.a. lichtmetalen velgen, LED-koplampen voor dimlicht en groot licht, het afstandscontrolesysteem “Front Assist”, stad-noodremfunctie “City Emergency Brake”, ParkPilot parkeersensoren (voor- en achteraan) en achterlichten met LED-techniek. Onze testwagen was voorzien van de “Elegance”-afwerking en de basisprijs hiervan is 42.820 euro. Dan krijg je o.a. 4 stijlvolle en sportieve lichtmetalen velgen van het type “Muscat”, achterlichten in LED-techniek met dynamisch knipperlichten, stoelmiddenbanen in alcantara, middenarmsteun en stoelzijwangen in leder “Vienna”, apart verwarmbare voorzetels en inleg “Line Light Black” voor dashboard en portierbekleding (zie demo video). Voor de sportievelingen is er ook nog de R-Line vanaf 43.570 euro. Persoonlijk zijn we wel liefhebber van de sportievere uitvoeringen, maar een elegante auto zoals de Arteon kwam toch ook goed tot zijn recht in de stijlvolle “Elegance”-afwerking.

Motorisaties

Bij lancering is de Arteon beschikbaar met 3 motoren. De basisversie en de Elegance kan je kiezen met een 2.0 TDI van 150 pk. Bij de R-Line heb je de keuze voor een potente 280 pk-sterke benzinemotor of een diesel van 150 pk of 240 pk.

Het is de bedoeling dat daar op termijn nog een 1.5 TSI Evo bijkomt met 150 pk en ook een TSI en TDI met elk 190 pk.

Onze testwagen was uitgerust met een 2.0 TDI met 150 pk en een max. koppel van 340 Nm. Deze parkeer je vanaf 42.820 euro op jouw oprit in Elegance uitvoering. Onder de kap vinden we een  viercilinder TDI SCR dieselmotor met een inhoud van 1.968 cc. De sprint van 0-100 km/u gaat in 9,1 sec en de topsnelheid bedraagt zo’n 220 km/u. De Arteon is voorzien van voorwielaandrijving en op vlak van transmissie beschikt de Arteon over een DSG-automaat met 7 versnellingen. De DSG schakelt vlot en de Arteon rijdt heel soepel met 150 pk.

Innovatieve rijhulpsystemen

De Arteon is verkrijgbaar met tal van innovatieve rijhulpsystemen die deze VW opnieuw een stap dichter breng bij autonoom rijden. Emergency Assist 2.0 stelt de Arteon in staat om te detecteren dat de bestuurder niet meer in staat is om zelf te rijden en kan indien noodzakelijk de auto autonoom tot stilstand brengen. Het maakt daarvoor gebruik van verschillende rijhulpsystemen die samenwerken: ACC (Adaptive Cruise Control), Side Assist, Lane Assist en Park Assist.

Stel dat de bestuurder bijvoorbeeld in slaap is gevallen, dan merken sensoren dat het stuur, het gaspedaal en de rem niet meer wordt gebruikt. In dit geval gaat het systeem akoestische, visuele en zelfs fysieke waarschuwingen geven d.m.v. een krachtige remimpuls om de chauffeur wakker te schudden. Als de chauffeur nog steeds niet reageert, dan gaat het systeem de procedure starten om de auto autonoom tot stilstand te brengen. De knipperlichten gaan aan en de Arteon gaat zachte stuurbewegingen maken om andere bestuurders te waarschuwen. De Arteon gaat automatisch beginnen af te remmen. Op wegen met meerdere rijstroken gaat de Arteon zelfs op een gecontroleerde manier naar de buitenste rijstrook gestuurd worden rekening houdend met het aankomende verkeer.

Een ander innovatief optioneel rijhulpsysteem is Pre-Crash. De laatste generatie van dit systeem kan gevaar detecteren achteraan de wagen. Als het systeem detecteert dat er een aanrijding kan volgen dan gaat het de knipperlichten activeren, de ramen en het panoramisch dak sluiten en de gordels aanspannen om de inzittenden zo goed mogelijk te beschermen.

Nog een ander verbeterd rijhulpsysteem is de Adaptive Cruise Control (ACC). Dit systeem gaat voortaan ook rekening houden met snelheidsbeperkingen en aankomende bochten om de snelheid hierop af te stemmen. Dat zorgt er o.a. voor dat de Arteon een ideale cruiser is voor lange afstanden.

Conclusie

De VW Arteon is een elegante auto geworden met een originele look, een knappe afwerking van binnen en een overall futuristische uitstraling. Ook op vlak van technologie kan de nieuwe Arteon bekoren. Zo zijn er tal van innovatieve rijhulpsystemen beschikbaar die het leven van de bestuurder veiliger en comfortabeler kunnen maken.

Bijkomende beelden van exterieur en interieur:

Foto van Johan De Haes

Johan De Haes

Test driver

Reacties
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Comments
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties