Review
Lexus GS F
De nieuwe Lexus GS F is het vierde model onder het “F”-label. F staat voor Fuji Speedway, de spirituele thuishaven waar alle F-modellen van Lexus ontwikkeld en getest worden. De GS F is geen doordeweekse luxeberline, maar een rasechte sportwagen met een 5.0 V8 met 477 pk en toch ook nog plaats voor 5 personen.
“Takumi”
De nieuwe Lexus GS F wordt gebouwd in de fabriek van Motormachi in Japan door zogenaamde “Takumi”. Dit zijn meestervaklui van Lexus die minstens 25 jaar ervaring hebben. Ze blinken uit in het vinden van de kleinste onvolmaaktheden. Zo wordt de glanzende lak minutieus met de hand nat gepolijst en controleren ze met hun getrainde gehoor en een gevoelige microfoon de motorloopeigenschappen van elke GS F voor deze naar de klant gaat. Dat merk je ook wanneer je naar de afwerking kijkt van de GS F. Die is zowel van binnen als van buiten van een zeer hoge kwaliteit, op niveau van de Duitse concurrenten.
5.0 V8
Als kloppend hart vinden we in de GS F een met de hand gemaakte atmosferische 5.0-liter V8 benzinemotor. Deze spuwt vlot 477 paardjes uit en stuwt deze bolide in amper 4,6 seconden naar 100km/u. De topsnelheid bedraagt zo’n 270 km/u, waarmee je wellicht menig stalen ros achter jou kan laten. Op zich is een dikke 5.0 wat tegen de trend van kleinere motoren in sportwagens, maar wij zijn zeker geen tegenstander. Het voelt een beetje aan als een uitstervend ras, dus als er dan nog eentje op de markt komt, kunnen wij dit alleen maar enthousiast toejuichen. Het vermogen wordt naar de achterwielen gestuurd via een Sport Direct Shift-achttrapsautomaat. De automaat schakelt snel en zit quasi altijd in de goede versnelling. Hoewel het een auto is met achterwielaandrijving, voelt hij eerder aan als een auto met vierwielaandrijving. De GS F lijkt wel aan de weg gelijmd. Althans in de standaardinstelling van het Torque Vectoring Differential, waarin wij quasi altijd gereden hebben. Daarmee is het een zeer toegankelijke sportauto geworden, die door iedereen gereden kan worden, ongeacht of je nu veel of weinig ervaring hebt met veel pk’s.
Soundtrack
Één van de punten waarop de GS F het verschil maakt is de geluidsbeleving. Het geluid dat uit de GS F komt varieert van een diep en romig geluid in de lagere toeren tot 3.000 t/min en een hoger luid gebrul, wanneer je doortrekt tot boven de 6.000 t/min. Wanneer je terugschakelt met de schakelpeddels hoor je tussengas tussen de twee versnellingen. De GS F beschikt ook over Active Sound Control. Als je de GS F in Sport S of Sport S+ zet, dan wordt het geluid dat uit de uitlaat komt, binnenin nog eens versterkt. Het voordeel van de 5.0 V8 is ook dat je niet hard moet optrekken om ervan te kunnen genieten. Je kunt even goed cruisen door de stad aan 40km/u met het geluid van een borrelende V8 op de achtergrond.
Looks
Op vlak van looks ziet de GS F er best wel knap uit in de uitvoering die wij onder ons gat geschoven kregen. Het is niet een waanzinnig knappe en elegante auto qua looks, zoals bijvoorbeeld een S-Klasse Coupé dat wel is, maar eerder een robuuste en krachtige verschijning. De GS F straalt iets alfa uit, zoals een zilverrug die op een berg zit klaar om te flossen met een M4. Vooraan zien we een joekel van een radiatorrooster met strakke en mooi vormgegeven “L”-vormige LED-koplampen. Aan de zijkant vinden we grote zijdelingse luchthappers terug. Aan de achterzijde valt vooral de vierdubbele verchroomde uitlaat op. Het geheel wordt afgewerkt door een subtiele achterspoiler van koolstofvezel.
GS F
De GS F is intussen al het vierde F-Model van Lexus. De IS F sedan was het eerste model, gevolgd door de LFA in 2009 en de RC F in 2014. De basisprijs bedraagt zo’n 103.650 euro. Naast dit topmodel, is de GS ook nog beschikbaar als GS 300h (44.990 euro) en GS 450h (67.030 euro).
Conclusie
De GS F is een stoere sportwagen geworden met een geweldige soundtrack en robuuste uitstraling. Hij is heel toegankelijk om mee te rijden, zelfs al heb je niet zo veel rijervaring met sportwagens en op vlak van afwerking kan de GS F ook de concurrentie aan met de Duitse concurrenten.

Johan De Haes
Test driver