Review
DS 5 Hybrid 4×4
Op 6 oktober 1955 maakte de wereld voor het eerst kennis met de DS 19. Zijn stijl viel zo hard in de smaak, dat er meteen zo’n 12 000 stuks van verkocht werden op die dag. Zo’n 60 jaar later gaat Citroën DS voortaan als een apart merk positioneren. De nieuwe DS 5 is meteen het eerste model onder dit nieuwe merk. Wij hadden het genoegen kennis te maken met de nieuwe DS 5 Hybrid 4×4 en vonden vooral zijn knappe design zeer inspirerend.
Design
Zowel aan de buiten- als aan de binnenkant werd uitvoerig aandacht besteed aan het design van elk detail. Zo is er rond de bestuurder een volledige cockpit gebouwd met een centrale console met schakelaars die zo uit een futuristisch vliegtuig zouden kunnen komen. Ook het dak is met oog voor detail zeer knap uitgewerkt. Met schakelaars die opnieuw aan een vliegtuig doen denken en een dakhemel die bestaat uit drie lichtschachten. De zetels zijn niet zomaar zetels, maar je kan er het designpatroon van een horlogeband in terugvinden.
Aan de voorkant van de nieuwe DS 5 zien we niet langer het Citroën-logo. DS is voortaan een op zichzelf staand merk. De nieuwe DS 5 vertoont daarom niet geheel zonder enige trots het DS-embleem in het midden van het radiotorrooster.
Motoren
De nieuwe DS 5 is momenteel beschikbaar in 6 varianten. In het benzinegamma is de DS 5 beschikbaar met een 1.6 motor met 165 pk en een automaat met 6 versnellingen vanaf 30.790 euro. Wil je een diesel dan kan je kiezen voor een 1.6 met 115 pk vanaf 29.900 euro. Voorts heb je nog een 2.0 liter met 136 pk of 150 pk vanaf respectievelijk 31.370 euro en 31.560 euro. Deze 3 varianten zijn enkel beschikbaar met een manuele zesbak. Wil je een automaat dan heb je de keuze voor een 2.0 liter met 180 pk vanaf 34.920 euro. Wij reden met het topmodel, de DS 5 Hybrid 4×4. Dit is een hybride diesel met 200 pk en een automatische versnellingsbak vanaf 39.350 euro.
DS 5 Hybrid 4×4
Het voordeel van de DS 5 als hybride zit hem vooral in een lager verbruik in een stedelijke omgeving waar je vaak moet stoppen en vertrekken. Het gemiddeld gemengd verbruik bedraagt volgens DS zo’n 3,5 liter. In de stad zakt dit zelfs tot 3,0 liter. De C0²-uitstoot bedraagt 90 gr.
Je kan als bestuurder kiezen tussen 4 rijmodi. Zo is er de standaard “Auto-modus”. In deze modus wordt de hybride-aandrijving automatisch gestuurd in functie van o.a. een optimaal verbruik. Als je zacht vooruit of achteruit rijdt, of rustig accelereert zal dit volledig elektrisch gebeuren voor zover de batterij dit toelaat en je niet te hard op het gaspedaal duwt. Volledig elektrisch rijden kan je in theorie tot snelheden van 60 à 70 km/u. Met onze persoonlijke rijstijl schoot de verbrandingsmotor echter vaak veel eerder in gang. In de “Sport-modus” wordt het gaspedaal en versnellingsbak veel sportiever en responsiever afgesteld. Ook is in deze modus het maximaal vermogen van 200 pk beschikbaar en dit door de verbrandingsmotor en elektrische motor maximaal te laten samenwerken. De topsnelheid bedraagt zo’n 211 km/u en de sprint van 0-100 km/u duurt zo’n 8,6 sec. In de “Zero Emission Vehicle”-modus of ZEV-modus kan je ervoor kiezen, bijvoorbeeld in de stad, om zuiver elektrisch te rijden. Dit is ook op voorwaarde dat er voldoende capaciteit is in de batterijen en dat je niet te hard duwt op het gaspedaal. Heb je nood aan extra grip op bijvoorbeeld een besneeuwde ondergrond dan kan je kiezen voor de modus met 4-wielaandrijving. Deze modus combineert permanent de voorwielaandrijving van de verbrandingsmotor met de achterwielaandrijving van de elektrische motor. Op vlak van transmissie is de hybride uitgerust met een automatische versnellingsbak (ETG) met 6 versnellingen. Die doet zijn werk goed. Met een zevende of achtste versnelling zou die wellicht nog vlotter aanvoelen.
Uitrusting
In de nieuwe DS 5 vinden we een 7” touchscreen in kleur. Hiermee kan je o.a. de navigatie bedienen en tal van functies van de auto. Onze testwagen was ook uitgerust met een achteruitrijcamera, die het de bestuurder een pak makkelijker maakt om de DS vlot te parkeren. We vonden ook een handige head-up display terug en werden ook af en toe gewaarschuwd door het AFIL-systeem. Dit systeem waarschuwt de bestuurder bij het overschrijden van een wegmarkering door een lichte vibratie in de zetel.
Conclusie
Het hoeft altijd Duits te zijn wat de klok slaat. Wij zagen in de nieuwe DS 5 een zeer authentieke wagen met een uniek en knap design dat doordringt tot in elk detail van de wagen. Van het knappe exterieur tot het verrassende interieur, als je op zoek bent naar een auto met een originele look & feel dan is de nieuwe DS 5 zeker het overwegen waard.

Johan De Haes
Test driver