Review
Mercedes GLC Coupé
De Mercedes GLC Coupé verbindt twee schijnbaar tegengestelde werelden. Het is de combinatie geworden van de krachtige vorm van een SUV met de sportieve look van een Coupé. Een design dat bij ons maar al te goed in de smaak valt. Wij deden de test aan de hand van de GLC 250d 4MATIC Coupé.
Dynamische looks
Mercedes is zeker niet het enige merk dat een SUV tracht te kruisen met een Coupé, maar het is wat ons betreft wel het merk met het mooiste resultaat. De GLC Coupé deelt de basisarchitectuur met de GLC, maar is wel bijna acht centimeter langer en vier centimeter lager. De look aan de voorzijde wordt gedomineerd door het diamantrooster met centrale ster en 1 lamel. Aan de achterkant zien we horizontaal georiënteerde achterlichten en een aflopende daklijn. Dit alles in combinatie met de brede schouders geven aan de GLC Coupé een heel dynamische en sportieve uitstraling. Mercedes is erin geslaagd om het design van een SUV en coupé op een harmonieuze en esthetische manier met elkaar in evenwicht te brengen.
Sportophanging
Om het sportieve karakter van de GLC Coupé te onderlijnen werd deze standaard voorzien van een sportophanging. Dat is inclusief Dynamic Select met vijf modi voor de transmissie (Eco, Comfort, Sport, Sport+ en individual). Optioneel kan je ook kiezen voor Dynamic Body Control. Dat is een stalen verstelbaar chassis dat het aanvoelen van de auto gevoelig kan wijzigen via de Dynamic Select schakelaar. In comfort voelt de auto zeer zacht en comfortabel aan en in Sport of Sport+ heel stug en sportief. Het is net alsof je met twee verschillende auto’s kan rijden. Onze testwagen was ook uitgerust met het optionele luchtveringsysteem Air Body Control. De demping past zich in elke rijsituatie aan elk wiel aan en je kunt de demping op basis van jouw behoefte comfortabeler of sportiever instellen. Zeker ook een optie die wij zouden aanvinken.
Motorisaties
De GLC Coupé is beschikbaar in drie dieselvarianten. De instapper is een 220d 4MATIC met 170 pk vanaf 50.941 euro. Dan heb je de 250d 4MATIC met 204 pk vanaf 52.514 euro. De krachtigste diesel is de 350d 4MATIC met 258 pk met 58.927euro.
Ben je op zoek naar een benzineversie, dan is de instapper de 250 4MATIC met 211 pk vanaf 50.215 euro. De topversie is de Mercedes-AMG GLC 43 4MATIC Coupé met 367 pk vanaf 68.728 euro.
Er is ook nog een 350 e plug-in hybride met een systeemvermogen van 320 pk vanaf 59.290 euro.
Alle modellen beschikken over 4MATIC permanente vierwielaandrijving en zijn uitgerust met een 9G-TRONIC PLUS Automatische versnellingsbak, behalve de hybride. Deze heeft een 7GTRONIC PLUS automatische versnellingsbak, geoptimaliseerd voor hybrides.
GLC 250 d 4MATIC Coupé
Wij deden een testrit met de GLC 250 d 4MATIC Coupé. Deze heeft een dieselmotor met vier cilinders en een inhoud van 2.143 cc. Deze heeft naast een vermogen van 204 pk, een max. koppel van 500 Nm. De 250d accelereert in 7,6 sec van 0 naar 100 km/u en heeft een topsnelheid van 222 km/u. De besturing van de GLC Coupé voelt heel vlot aan, net alsof je met een stationwagen zou rijden. De rijbeleving is dynamisch en prettig, zonder echt sportief te zijn. De negentrapsautomaat doet prima zijn werk. Deze schakelt vlot op en neer en zorgt ervoor dat je altijd in de juiste versnelling zit.
Veiligheid
De GLC Coupé is voorzien van een aantal rijhulpystemen die standaard of optioneel zijn en die het comfort en de veiligheid verhogen. Zo beschikt de GLC Coupé o.a. standaard over COLLISION PREVENTION ASSIST PLUS, zijwindassistent, rijlichtassistent, en het concentratiehulpsysteem ATTENTION ASSIST.
COLLISION PREVENTION ASSIST PLUS is een veiligheidssysteem dat in verschillende fases werkt. In eerste instantie gaat het systeem de bestuurder visueel waarschuwen van zodra de afstand tot een vooroprijdend voertuig te klein wordt. Als er een gevaar op botsing is, gaat het systeem de bestuurder waarschuwen d.m.v. een geluidssignaal. Het systeem gaat de bestuurder dan ook ondersteunen bij het remmen door extra remdruk op te bouwen om zo een aanrijding trachten te voorkomen. Als de bestuurder niet reageert, gaat het systeem zelf de snelheid van de auto aanzienlijk verminderen. Op die manier wordt de bestuurder nogmaals gewaarschuwd. Autonoom remmen is beschikbaar voor bewegende objecten tot 105 km/u. Aan lage snelheden kan het systeem zo een aanrijding vermijden.
Conclusie
Visueel is de GLC Coupé wat ons betreft een schot in de roos. Hij ziet er tegelijk stoer en sportief uit, maar toch ook voldoende elegant. Rijden is heel vlot en prettig en persoonlijk zouden we zeker ook kiezen voor het optionele Dynamic Body Control en het optionele luchtveringsysteem Air Body Control. Dat maakt de auto nog veelzijdiger.

Johan De Haes
Test driver