Review
Mercedes GLE SUV
Mercedes heeft onlangs de naamgeving van haar SUV-modellen aangepast. Voortaan beginnen al deze modellen met een G, verwijzend naar de legendarische G-Klasse. De tweede letter is een L, gevolgd door een derde letter die verwijst naar het equivalent in het gamma personenwagens. Wij reden met de nieuwe GLE SUV. Dit is de opvolger van de zeer populaire ML en het equivalent van de E-Klasse binnen het SUV-gamma.
Motoren
Op vlak van dieselmotoren heb je de keuze uit drie modellen. De instapversie is de GLE 250 d 2WD met een basisprijs van 55.418 euro. Wij reden met de GLE 250d 4MATIC. Deze GLE heeft vierwielaandrijving (4MATIC) en is er vanaf 58.201 euro. Beide modellen zijn uitgerust met een 2.143 cc dieselmotor met vier cilinders die een vermogen levert van 204 pk en een koppel van 480 Nm (2 WD) à 500 Nm (4Matic). De topsnelheid ligt rond de 210 km/u en accelereren van 0-100 km/u duurt 8,6 sec. De GLE in deze motorisatie voelt krachtig en potent aan, maar niet echt sportief. Wel zeer comfortabel. Wil je toch wat meer power, dan is er de GLE 350 d 4MATIC vanaf 60.863 euro. Deze GLE heeft als kloppend hart een 3-liter V6 met een vermogen van 258 pk en een koppel van maar liefst 620 Nm. Hiermee zit je in 7,1 sec. aan 100 km/u en kan je doorgaan tot een topsnelheid van 225 km/u.
Alle dieselmodellen zijn standaard uitgerust met een negentrapsautomaat 9G-TRONIC. Je hebt het goed gelezen dat zijn negen versnellingen. Deze versnellingsbak schakelt uiterst soepel en snel doorheen de verschillende versnellingen. Na de SPEEDSHIFT versnellingsbak van AMG op een GLA is dit al de beste versnellingsbak waarmee we tot nu toe gereden hebben.
In het benzinegamma heb je de keuze uit 4 modellen, waaronder 2 AMG’s. Deze zijn alle vier voorzien van vierwielaandrijving. Als instapper is er de GLE 400 4MATIC vanaf 62.920 euro met een 3-liter V6 benzinemotor met een vermogen van 333 pk. Vervolgens heb je de GLE 500 4MATIC met een basisprijs van 79.981 euro. Deze wordt aangedreven door een krachtige V8 met een inhoud van 4663 cc. De GLE 500 heeft een vermogen van 435 pk en spuwt een koppel uit van maar liefst 700 Nm.
In de AMG-varianten vinden we 5,4-liter V8 terug. In de GLE 63 4MATIC SUV (niet te verwarren met de coupé) levert dit 557 pk en een koppel van 700 Nm. In 4,3 sec. ga je van 0-100 km/u. Dat is even snel als pakweg een BMW M3 en dat voor een auto die 2,3 ton weegt. Er is nog een tweede variant van de AMG, de “S”. Deze geeft 585 pk en 760 Nm en gaat in 4,2 sec naar de 100 km/u. De instapprijs voor een AMG bedraagt 114.587 euro.
De GLE is ook het eerste SUV-model van Mercedes-Benz dat beschikbaar is als Plug-In Hybride. De GLE 500 e heeft een systeemvermogen van 442 pk en volgens Mercedes kan je hiermee een afstand tot 30 km volledig elektrisch rijden. De hybride is er vanaf 76.956 euro.
DYNAMIC SELECT: tot zes rijmodi
In functie van de voorkeur van de bestuurder en de noden van het terrein waarop de GLE zich bevindt kan je de instellingen van de wagen wijzigen via Dynamic Select. Dit kan via een draaiknop op de middenconsole waar je kan kiezen uit vier tot zes rijprogramma’s. Deze programma’s wijzigen de kenmerken van o.a. motor en versnellingsbak. SPORT kies je voor een sportieve en dynamische instelling. In COMFORT gaat de rit voor de bestuurder zo aangenaam en comfortabel mogelijk gemaakt worden. Op sneeuw en ijs kies je de setting SLIPPERY en in INDIVIDUAL kan je de instellingen gaan personaliseren. In de 4MATIC-modellen kan je ook nog kiezen voor de het OFFROAD-rijprogramma. Als je het optionele “Off-Road”-pakket neemt, heb je in Dynamic Select nog een ‘OFFROAD+”-setting voor nog meer keuzemogelijkheden om off-road te rijden.
Optionele luchtvering
Onze testwagen was uitgerust met de optionele luchtvering AIRMATIC met adaptief dempingsysteem (ADS) en niveauregeling. Dit systeem zorgt voor een boterzachte rit op de meeste ondergronden. We zijn nu niet meteen gaan crossen met de testwagen, maar ook op minder vlot berijdbare wegen met putten en niveauverschillen was de rit uiterst comfortabel. Dankzij dit systeem gaat de GLE de demping op elk wiel aanpassen in functie van o.a. de staat van het wegdek. De adaptieve schokdemperverstelling zorgt bij remmen en in bochten ervoor dat de GLE niet gaat rollen of schommelen.
Conclusie
De GLE is ook onder zijn nieuwe benaming een SUV die de toon in het luxesegment gaat zetten. De GLE 250 d voelt voldoende krachtig en gespierd aan en de negentrapsautomaat 9G-TRONIC is wat ons betreft best in class. Met de optionele luchtvering krijg je maximaal rijcomfort en dankzij de flexibiliteit van dynamic select kan de GLE elk terrein de baas.

Johan De Haes
Test driver