Review
Mini One D
We maakten eerder al eens kennis met de sportiefste reguliere Mini, de Mini Cooper S. In deze video deden we een test met de zuinigste Mini, de Mini One D. Met een gecombineerd verbruik van 3,5-3,4 liter heeft deze hippe vogel alvast geen grote dorst.
Motoren
De nieuwe Mini 3-deurs is intussen al een tijdje op de markt en is beschikbaar in tal van uitvoeringen. Als instapper hebben we de One en de One D vanaf respectievelijk 17.300 euro en 18.950 euro en met respectievelijk 102 pk en 95 pk. Tussenin vinden we dan de Mini Cooper en de Mini Cooper D en bovenaan het reguliere gamma staat de Mini Cooper S en Mini Cooper SD met respectievelijk 192 pk en 170 pk. Is dit nog niet voldoende, dan kan je ook kiezen voor een ultra sportieve John Cooper Works. Hiervoor moet je minstens 31.390 euro neertellen, maar dan krijg je wel een bommetje met 231 pk in de plaats.
Laag verbruik
Wij trokken erop uit met de Mini One D, de instapversie in het dieselgamma. Onder de motorkap van dit coole karretje vinden we een driecilinder met een longinhoud van 1,5 liter. Het vermogen bedraagt een eerder bescheiden 95 pk en de One D heeft een maximaal koppel van 220 Nm. De tocht van 0-100 km/u duurt 11 seconden en de topsnelheid bedraagt 190 km/u. Voor een auto die voornamelijk in een stedelijk milieu gebruikt wordt, is dit wel meer dan voldoende. Op vlak van verbruik is de One D een echte topper. Volgens mini bedraagt het gecombineerde verbruik 3,5-3,4 liter.
Met een ringvormige knop rond de basis van de versnellingspook kan je kiezen uit één van de 3 rijmodi van de Mini: Mid, Sport of Green. In Sport modus kies je voor maximum go-kart feel. Het gaspedaal en stuur krijgen de sportiefste instelling. In Green modus is de wagen er dan weer op gericht om zo weinig mogelijk te verbruiken en Mid modus is de standaardinstelling.
Interieur
In het interieur vinden we met de komst van de meest recente generatie van de Mini een nieuw weergave- en bedieningsconcept. De snelheids- en toerentalweergave vinden we voortaan op de stuurkolom alsook een kleurendisplay voor het tonen van o.a. het brandstofpeil. Centraal op het dashboard vinden we standaard een TFT-display. Deze boordmonitor wordt bediend met de Mini Controller op de middenconsole en wordt o.a. gebruikt voor de navigatie, entertainment-, telefoon- en voertuigfuncties. Op vlak van design ziet dit er ook mooi uit, zeker met de kleurrijke LED-ring die ook optische feedback geeft bij bediening van de functies. Mooi zo.
Je kan jouw Mini volledig personaliseren door te kiezen voor individuele opties of voor één van de zes uitrustingspakketten. Op de nieuwe Mini zijn er o.a. ook een aantal innovatieve rijhulpsystemen beschikbaar als optie. Ben je geen held in het parkeren, dan kan je kiezen voor een parking assistant. Je zet de parking assistant aan wanneer je aan het zoeken bent naar een parkeerplaats. Als het systeem een zijdelingse plaats gevonden heeft die voldoende groot is, krijg je een signaal. De Mini neemt dan alle stuurbewegingen voor zijn rekening, terwijl jij gas- en rempedaal bedient. Daarnaast kan je ook nog kiezen voor een coole Head-Up Display of bijvoorbeeld een Driving Assistant inclusief een Active Cruise Control op basis van camera’s of een systeem voor bots- en personenwaarschuwing met remfunctie.
Conclusie
De Mini One D blinkt naast zijn broertjes vooral uit op vlak van zuinig verbruik. Het vermogen is dan weer wat aan de lagere kant, maar voor een hippe stadsmus is dit zeker voldoende. Wil je toch nog iets meer power dan kan je ook altijd voor een Cooper of een Cooper SD kiezen in het dieselgamma.

Johan De Haes
Test driver