Video afspelen

POV rijvideo van de BMW i3 Advanced met range extender. De BMW i3 is een elektrische wagen met een electro motor. Deze heeft een vermogen van 170 pk en een koppel van 250 Nm. Topsnelheid bedraagt 150 km/u en de i3 gaat van 0-100 km/u in 7,9 sec. De catalogusprijs zoals getest is 56.215 €.

Review

BMW i3

Op 1 augustus van dit jaar waren er in België in totaal 2.871 elektrische auto’s ingeschreven. Op een totaal wagenpark van 5,6 mio personenwagens is dit niet veel, maar de cijfers zijn groeiend en er vinden stilaan wel steeds meer mensen de weg naar een elektrische wagen. In dit nummer een test met de BMW i3. Dit is geen klassieke wagen die nadien omgevormd werd tot een elektrische auto, maar een toekomstgerichte auto die meteen van bij de start als een elektrische wagen werd geconcipieerd.

Autonomie van 190 km tot 300 km met range extender

De BMW i3 kan je kiezen uit in totaal 4 uitvoeringen. Twee 100% elektrische versies, de BMW i3 en de BMW i3 Advanced. Beide modellen hebben een vermogen van 170 pk en een autonomie van 190 km volgens BMW. De basisprijzen bedragen respectievelijk 36.000 euro en 38.950 euro. Als je toch nog meer bereik wil kan je ook kiezen voor de BMW i3 Range Extender (vanaf 40.490 euro) of de BMW i3 Range Extender Advanced (vanaf 43.450 euro). Kies je voor de versie met range extender dan beschik je over een totaal theoretisch bereik van 300 km volgens BMW. De uitvoering met de range extender heeft een verbrandingsmotor van 650cc en een benzinetank van 9 liter. Deze verbrandingsmotor drijft de wielen niet rechtstreeks aan, maar zorgt ervoor dat de batterij opgeladen wordt. In de praktijk wordt de range natuurlijk beïnvloed door een aantal factoren zoals jouw persoonlijke rijstijl, waardoor het bereik een stuk lager kan zijn. Echter volgens onderzoek van de Vlaamse Overheid, bedraagt de gemiddelde verplaatsing van de Vlaming per dag zo’n 41km. In principe kom je voor dagdagelijks gebruik dus ruim toe met een elektrische wagen die een range heeft van 100 à 200km.

Lithium-ion batterijen

De elektromotor van de BMW i3 wordt gevoed door daarvoor special ontwikkelde Lithium-ion batterijen. De batterijen zijn ontwikkeld om mee te gaan gedurende de volledige levensduur van het voertuig. BMW geeft hierop een garantie van acht jaar of tot 100.000 kilometer op de batterijen.

Opladen: drie tot 5 uur

De batterijen van de BMW i3 kan je opladen via een klassiek stopcontact, de BMW i Wallbox of een publieke laadpaal.

De BMW i Wallbox is een persoonlijk laadstation dat tegen de muur van jouw huis of garage gemonteerd wordt. Hiermee kan je de i3 in minder dan 6 uur voor 80% opladen. Als het stroomnet bij je thuis het toelaat, kan je eveneens kiezen voor de Wallbox Pure. Hiermee kan je de i3 in minder dan 3 uur voor 80% opladen.

Ook onderweg kan je de i3 opladen via bijvoorbeeld publieke laadpalen. Met een snellaadpaal (50 kW) kan je in ongeveer 30 minuten de batterij voor 80% opladen.

Rijervaring

De BMW i3 heeft in al zijn varianten een vermogen van 170 pk en een koppel van 250Nm. Op papier zijn dit geen waanzinnig scherpe cijfers, maar het voordeel van een elektrische wagen is dat dit vermogen meteen beschikbaar is. Dat wil zeggen, vanaf je het gaspedaal aanraakt. De i3 gaat m.a.w. goed vooruit. Ook voor de sportieve rijder kan een elektrische wagen rijplezier bieden. De rit van 0-100 km/u duurt 7,2 sec (7,9 sec met de range extender) en de topsnelheid is elektronisch begrensd tot 150 km/u. Het vermogen wordt via een eentrapsautomaat naar de achterwielen gestuurd. Tijdens de volledig elektrische rit valt ook de oorverdovende stilte op. Als je de radio uitzet hoor je bij hogere snelheden wel het rolgeluid van de banden op de weg. Als je in de stad rijdt tegen 30 km/u hoor je werkelijk niets. Doe je het raam naar beneden dan hoor je een heel licht gezoem van de elektromotor. Wat een verschil dit zou maken moest het merendeel van de auto’s in de stad elektrische wagens zijn. Voetgangers of fietsers daarentegen verschieten soms, aangezien ze de wagen niet horen aankomen. In de versie met de range extender hoor je een zacht gebrom wanneer de range extender werkzaam is. Stiller bijvoorbeeld dan het geluid van een klassieke wagen die stationair draait.

De bediening van de i3 is heel eenvoudig en gebruiksvriendelijk. Achter het stuur zit een bedieningselement met een start/stop knop om de auto aan en uit te zetten. Je kunt de auto in D zetten om vooruit te rijden of R om achteruit te rijden. Voorts heb je ook nog een neutrale (N) stand en een stand om te parkeren. Eenvoudiger kan bijna niet. Ook de voetbediening is grotendeels met 1 pedaal, het gaspedaal. Dit gebruik je logischerwijze om te accelereren. Als je je voet van dit pedaal haalt, wordt de werking van de elektromotor omgedraaid naar die van een generator, waardoor de batterijen opgeladen worden. Tegelijkertijd heeft dit hetzelfde effect alsof je de remmen zou indrukken. Dit proces stuurt zelfs de remlichten ook aan. Uiteraard is er nog een tweede pedaal aanwezig om te remmen, maar eigenlijk kan je in de meeste situaties verder door enkel met het gaspedaal te spelen.

Online kopen

Wat ook vernieuwend is aan de BMW i3, is dat je deze indien gewenst zelf volledig online kan kopen op de site van BMW. De centrale idee is dat je altijd en overal met BMW i in contact kan komen, of het nu via een dealer, een hotline of online is en dit in kader van een flexibel verkoopnet.

Conclusie

De BMW i3 is een verrassend leuke wagen. Op vlak van rijervaring kan je ook met een elektrische wagen sportief rijden en de stilte die daarbij gepaard gaat kan ons ook zeker bekoren. Natuurlijk moet je rekening houden met het elektrische bereik van de wagen, maar als je kiest voor de versie met range extender kan ook dat geen drempel meer zijn.

Foto van Johan De Haes

Johan De Haes

Test driver

Reacties
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Comments
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties