Review
Tesla Model S P90D Ludicrous
Wij maakten kennis met de vernieuwde Tesla Model S aan de hand van een testrit met de Model S P90D Ludicrous. Deze elektrische supercar heeft een bijna buitenaards acceleratievermogen en gaat in amper 3 sec van 0 naar 100 km/u.
Electric All-Wheel Drive
De P90D Ludicrous beschikt over Electric All-Wheel drive met een gewichtsverdeling van 51% achteraan en 49% vooraan. De auto beschikt over twee motoren, een zeer krachtige en sportieve motor achterin en een efficiënte motor voorin. De model S controleert digitaal en onafhankelijk de koppeling van de voor- en de achterwielen en dit zorgt voor een optimale grip onder alle omstandigheden.
Opladen
Een Tesla Model S kan je op verschillende manieren opladen. Tijdens onze test maakten wij gebruik van de supercharger in Antwerpen en die in de buurt van Brussel. Dat ging heel vlot en hier was altijd plaats, zelfs op drukkere momenten. Zo’n supercharger levert gelijkstroom tot 120 kW. Het voordeel van gelijkstroom is dat dit de batterij rechtstreeks vult, waardoor de batterij razendsnel kan opgeladen worden. Zo levert een snellaadstation tot 270 km bereik in amper 30 min. Eenmaal de batterij al redelijk opgeladen is (vb. voor 75%), dan gaat het wel aanzienlijk trager om de batterij helemaal tot 100% op te laden. Over het algemeen en in het bijzonder in de buurt van de superchargers, merk je wel een zeker vriendschapsgevoel onder de Teslarijders. Zo werden we vaak begroet wanneer we een andere Tesla kruisten op de weg. Heel fijn.
In principe is het netwerk van superchargers er vooral om het reizen op lange afstand met een Tesla te faciliteren. Zo zijn er meer dan 265 van die snellaadstations in Europa. Wanneer een bestemming wordt ingevoerd geeft het navigatiesysteem zelf aan waar er geladen moet worden en zelfs hoe lang.
Je kunt een Tesla echter ook opladen met een normaal stopcontact van 230V. Het opladen gaat dan wel minder snel. Om thuis snel te kunnen opladen kan je kiezen voor een Tesla Wall Connector. Dat is een laadpunt met een vaste kabel dat je direct in de auto kan steken en hiermee kan je sneller laden. Afhankelijk van de netwerkaansluiting en de configuratie van de auto kan je dan opladen aan een tempo van 42 km/uur tot 81 km/uur.
Naast de superchargers zijn er ook Desination Chargers. Dit zijn 11 of 22 kW Tesla Wall Connectors bij hotels, restaurants en resorts.
Het bereik van een volledig opgeladen Tesla Model S P90D Ludicrous bedraagt 509 km (volgens NEDC). In de praktijk is de range wel lager. Hoeveel het effectieve bereik bedraagt, hangt sterk af van een aantal factoren zoals rijstijl, acculeeftijd, temperatuur.
Ludicrous
Een Tesla Model S kan je intussen in verschillende versies en prijsklasses kopen. Zo is het budget van het basismodel S 60 zo’n 80.000 euro. Wij beschikten over een model S P90D Ludicrous. Hiervoor moet je een budget van zo’n 137.700 euro vrijmaken.
Dan krijg je een Tesla waarbij de motor achteraan een vermogen heeft van 510 pk en die vooraan een vermogen van 262 pk. Het gecombineerd vermogen bedraagt zo’n 539 pk. Het resultaat is dat je in de praktijk een razendsnelle supercar hebt die in zo’n 3,0 sec van 0 naar 100 km/u gaat en waar je toch comfortabel met bijvoorbeeld 5 personen in kan zitten.
Eigenlijk is een budget van rond de 137.700 euro heel redelijk voor zo’n 3-seconden supercar. Bijvoorbeeld een BMW M6 Gran Coupé kost zo’n 138.000 euro en gaat in 4,2 sec naar 100. Een Mercedes S63 AMG gaat in 4,4 sec. naar 100km/u en kost zo’n 155.000 euro. Natuurlijk dat een S-Klasse dan wel veel luxueuzer is dan een Tesla, maar op vlak van acceleratievermogen laat de S P90D die twee alvast voor dood achter. We moeten bij een merk zoals Porsche al goed zoeken naar een model dat ongeveer dezelfde prestaties kan voorleggen. Een Porsche 911 Turbo S Coupé gaat bijvoorbeeld in 2,9 sec naar 100 km/u, maar dan zit je al aan een budget van zo’n 207.000 euro en dat is dan ook geen sedan met plaats voor 5 volwassenen (en eventueel 2 kinderen).
Qua rijbeleving is rijden met een P90D Ludicrous een unieke ervaring. Het volledige vermogen is beschikbaar vanuit stilstand en als je het gaspedaal volledig indrukt wordt je stevig in de zetel gedrukt wanneer de auto zich lanceert. Het enige wat wij dan wel weer missen is het brutale sportieve geluid van bijvoorbeeld een V8 die een luide dreun uit de uitlaat knalt bij elke upshift. In de plaats daarvan krijg je dan wel stilte die doorbroken wordt door een zacht zoemend geluid en eerder beperkte wind- en rolgeluiden.
Autopilot
Een Tesla model S beschikt technisch gezien over de nodige hardware voor volledig zelfrijdende besturing. O.w.v. wetgeving in België kan je op dit moment jammer genoeg nog niet gebruik maken van alle functionaliteiten van de Autopilot zoals volledig autonoom rijden. Wij kijken er alvast naar uit wanneer dit wel zo zal zijn want wat de meest recente versie van Autopilot (+/- december 2016) kan, is echt wel heel straf. Zo kan de auto automatisch de snelheid aanpassen aan de verkeersomstandigheden, autonoom van rijstrook wisselen, zelf opritten en afritten nemen van de autosnelweg, zelf de autosnelweg verlaten en zelf parkeren wanneer u aangekomen bent op uw bestemming.
Conclusie
We keken er lang naar uit om eens te rijden met een Tesla Model S en waren dan ook verheugd dat onze testwagen een zeer potente P90D Ludicrous was. Het vermogen is vanuit stilstand beschikbaar en de auto heeft een fenomenaal acceleratievermogen, ook bij hernemingen. De range van deze supercar is meer dan toereikend voor dagagelijks gebruik en op een half uur tijd kan je al heel wat bereik bijladen. De technologie in de Model S is state of the art, zeker wat betreft rijhulpsystemen en wij kijken er alvast naar uit wanneer we ook volledig autonoom kunnen rijden met deze auto op onze Belgische wegen.

Johan De Haes
Test driver