Review
BMW i8
De BMW i8 is een toonbeeld voor een nieuwe generatie van plug-in hybride sportwagens. De i8 combineert een knap en futuristisch design met efficiëntie, sportieve prestaties en duurzaamheid. Wij trokken erop uit en stelden vast dat er ook voor de sportwagen een groene toekomst is weggelegd.
Plug-in hybride
De BMW i8 is beschikbaar in één motorisatie en dit vanaf 142.000 euro. Het gaat om een plug-in hybride voorzien van een driecilinder benzinemotor gecombineerd met een hybride synchrone elektromotor. De benzinemotor heeft een cilinderinhoud van 1,5 liter met een vermogen van 231 pk en een maximumkoppel van 320 Nm. Het vermogen van de benzinemotor wordt overgebracht op de achterwielen via een automatische transmissie met zes versnellingen. De elektrische motor levert een vermogen van 131 pk en een maximumkoppel van 250 Nm. Het vermogen van de elektrische motor wordt via een tweetrapsautomaat overgebracht naar de voorwielen. Het systeemvermogen bedraagt 362 pk en de i8 schiet van 0-100 km/u in amper 4,4 seconden. De topsnelheid is begrensd op 250 km/u of tot 120 km/u in geval van de zuiver elektrische modus. In hybride-modus wordt de sportwagen omgetoverd tot een all-wheel drive voertuig dat werkelijk aan de weg kleeft.
De BMW i8 is voorzien van een Lithium-ion-hoogspanningsaccu. Deze kan bij stilstand worden opgeladen via een conventioneel stopcontact, met de BMW i Wallbox of aan openbare laadstations. Volledig opgeladen heeft de i8 een rijbereik van 37 kilometer op zuiver elektrisch vermogen.
Design
Persoonlijk vinden we de i8 een zeer knap vormgegeven wagen. Tijdens onze testrit trok de wagen dan ook de nodige aandacht. Vanuit de meeste hoeken bekeken ziet de i8 er sportief en zelfs een beetje futuristisch uit. De vleugeldeuren die naar boven toe openen, dragen alleen maar bij tot het bijna extravagante uiterlijk van de i8. Ook de gestroomlijnde holtes aan de achterkant zien er zeer origineel uit.
Interieur
In het interieur neem je plaats in lichtgewicht sportzetels waarin je een klein beetje ligt, zoals dat hoort in een rasechte sportwagen. Het vraagt wel enige oefening om elegant in de wagen plaats te nemen. Eenmaal plaats genomen voelt de auto wel aan als gegoten. Je zou het misschien niet verwachten, maar de vleugeldeuren kan je makkelijk sluiten, zelfs vanuit de eerder liggende positie en dit dankzij een goed geplaatst handvat. Het blijft toch een originele toets om deze sportwagen te voorzien van vleugeldeuren.
Rijbeleving
Geheel in lijn met de rest van de wagen, is de rijbeleving in de BMW i8 authentiek en uniek. Door de combinatie van de benzinemotor met de elektromotor heeft de i8 meteen vermogen beschikbaar en kan die als een speer de weg over schieten. Je hoeft amper het gas aan te raken of de i8 lanceert zich enthousiast. Hij kan daarbij meer dan indrukwekkende prestatiecijfers voorleggen, o.a. in amper 4,4 sec richting 100 km/u. In sport-modus zet je de verbrandings- en elektromotor op scherp. De respons op het gas is directer, de schakeltijden worden korter en het stuur en chassis krijgen een extra sportieve setting. Het enige waar nog over gediscussieerd kan worden is het geluid. Een driecilinder klinkt organisch niet super sportief. De beste stukken worden daarom versterkt via de speakers.
Met een druk op de knop schakel je de i8 over naar zuiver elektrische modus. In deze modus wordt de i8 enkel aangedreven door de elektromotor en beschik je over een theoretisch bereik van37 km. Dit lijkt niet zo heel veel hoor ik jou denken, maar voor dagdagelijkse ritten is dit zeker meer dan voldoende. Ook moet wel gezegd worden dat we het gevoel hadden dat de i8 tijdens het rijden met de verbrandingsmotor ingeschakeld wel snel terug elektrisch bereik bijeen sprokkelt. In de stad rijden in zuiver elektrische modus is wel een leuke ervaring. Voor snelheden tot 30 à 50 km/u hoor je quasi geen rijgeluiden, behalve een zacht turbinegeluid, zodat ook voetgangers en fietsers de auto horen aankomen. Door zijn opvallende uiterlijk trekt die natuurlijk ook wel de aandacht. Ga je sneller dan ga je rol- en windgeluiden horen.
Pluimgewicht
Voor een hybride sportwagen is het essentieel om ervoor te zorgen dat het gewicht zo laag mogelijk wordt gehouden. Een laag gewicht zorgt namelijk voor betere prestaties op niveau van acceleratie, wendbaarheid en rendement. De i8 is gemaakt op basis van een intelligente lichtgewicht constructie. Bij de i8 staat de weegschaal op 1.485 kg en dit door te kiezen voor een mix van lichtgewicht materialen zoals aluminium, carbon en highend kunstof. Een ander voordeel van kunststof te gebruiken voor het koetswerk, is dat er bij kleine aanrijdingen doorgaans geen blutsen zijn in tegenstelling tot een koetswerk van metaal. Als er toch een sectie van het koetswerk vervangen moet worden, dan kan dit snel en efficiënt gebeuren.
Conclusie
De BMW i8 is een sportwagen die altijd de aandacht zal trekken. De auto ziet er opvallend knap en futuristisch uit dankzij zijn mooi lijnenspel zowel aan de voorkant als aan de achterkant. Op vlak van rijbeleving krijg je zowel een sportwagen die veel vermogen heeft, precies stuurt en aan de weg kleeft. In elektrische modus kan je je nagenoeg geruisloos bewegen en dit zelfs tot een topsnelheid van 120 km/u.

Johan De Haes
Test driver