Review
BMW X5 Plug-in Hybride
De BMW X5 xDrive40e is de eerste in serie geproduceerde plug-in hybride van het basismerk BMW. Men heeft hiervoor een beroep gedaan op de kennis en technologie van de eerste BMW i modellen. Het resultaat is een leuke mix tussen sportieve rijkwaliteiten en maximale efficiëntie.
Plug-in hybride
Het hybride-systeem van de BMW X5 bestaat uit de combinatie van een benzinemotor en synchrone een elektromotor die geïntegreerd zit in de achttrapsautomaat Steptronic. De BMW TwinPower benzinemotor is een viercilinder in-lijn met een inhoud van 1.997 cc, een vermogen van 245 pk en een koppel van 350 Nm. De elektromotor levert een vermogen af van 113 pk en een koppel van 250 Nm. Het systeemvermogen van de hybride bedraagt op die manier zo’n dikke 313 pk en de X5 gaat vlot in zo’n 6,8 sec. van 0 tot 100 km/u. De topsnelheid bedraagt zo’n 210 km/u. Ook in de zuiver elektrische modus kan je doorgaan tot zo’n 120 km/u, waarmee je op de meeste wegen elektrisch kan rijden. BMW spreekt zelf over een gemiddeld gecombineerd verbruik van 3,3l en een CO²-uitstoot van 77 g/km. Om eigenaar te worden van een BMW X5 plug-in hybride moet je minstens 72.850 euro neertellen. Ter vergelijking, voor een diesel X5 xDrive40d met 313pk heb je een vergelijkbaar budget van 72.050 euro nodig, terwijl deze volgens BMW zo’n 6l verbruikt.
eDrive-toets
Het samenspel tussen de benzine- en de elektromotor kan je als bestuurder zelf regelen met de eDrive-toets op de middenconsole. Je kunt kiezen uit 3 rijmodi: AUTO eDrive, MAX eDrive en SAVE Battery. In alle rijmodi kan je ook nog eens kiezen voor maximaal rijcomfort (COMFORT), sportief rijden (SPORT) of efficiënt verbruik (ECO PRO), eveneens via een knopje op de middenconsole (Driving Experience Control).
AUTO eDrive is de standaardmodus van de X5 plug-in hybride. In deze modus werken de benzine- en elektromotor in tandem samen op een zo efficiënt mogelijke manier. In de praktijk betekent dit dat bij normaal accelereren uit stilstand uitsluitend de elektromotor gebruikt gaat worden. Hierin zit immers een grote winst in verbruik. Vanaf zo’n 70 km/u neemt de benzinemotor het dan over.
Als je als bestuurder echter vlot accelereert dan worden beide motoren gebruikt en is het volledige koppel van 250 Nm meteen vanuit stilstand beschikbaar dankzij de ondersteuning van de elektromotor aan de benzinemotor. Tot ons plezier konden we inderdaad vaststellen dat de X5 zeer vlot kan accelereren als je dit wil en zeer vinnig uit de hoek kan komen. Voor een wagen van die omvang is de X5 ook zeer vlot te besturen en zou je zelf niet zeggen dat je met zo’n kolos aan het rijden bent.
In de modus MAX eDrive kan je als bestuurder er zelf voor kiezen om zuiver op elektriciteit te rijden. Doorgaans kan je dit dan best in het stadsverkeer doen, want daar ligt naar ons aanvoelen de grote winst van de plug-in hybride. Wat we ook een voordeel vonden, is dat je elektrisch kan rijden zelfs tot een topsnelheid van 120 km/u, wat zeker niet bij elke hybride het geval is. Accelereren vraagt in deze modus natuurlijk zijn tijd, aangezien de elektromotor met 113 pk het volledige gewicht van de X5 in beweging moet krijgen. In deze modus heeft de X5 een theoretisch rijbereik van 31 kilometer als de lithium-ion batterij volledig opgeladen is. Tijdens onze testrit zat dit op zo’n 20 km autonomie. Op zich lijkt ons dit zeker voldoende voor dagelijks gebruik. Het voordeel van deze X5 zit hem juist in de grote flexibiliteit die je hebt tussen bijvoorbeeld sportief rijden, zo efficiënt mogelijk rijden, of zuiver elektrisch rijden wanneer je dat wilt.
Als je de kilometers die je elektrisch kan rijden wil opsparen voor bijvoorbeeld in de stad, dan kan je dit doen via de SAVE battery modus.
Op de X5 plug-in hybride krijg je standaard het navigatiesysteem Professional. Als je de routebegeleiding geactiveerd hebt, dan gaat het systeem in functie van jouw route en een aantal parameters de gepaste rijmodi kiezen om op die manier de zuiver elektrische modus te kunnen inzetten waar dit het meest efficiënt is, bijvoorbeeld voor de stukken van jouw rit in de stad.
Opladen
Je kunt de X5 thuis volledig opladen aan een huishoudelijk stopcontact van 230 volt in minder dan vier uur. Als je een laadstation (BMW i Wallbox) laat installeren, heb je meer laadvermogen en kan je de oplaadtijd nog verder inkorten. Ook onderweg kan je de X5 opladen via publieke laadpalen.
Conclusie
De BMW X5 plug-in hybride is naar ons aanvoelen een geslaagde eerste in serie geproduceerde plug-in hybride van het basismerk BMW. Deze X5 voelt aan als een rasechte BMW op vlak van rijdynamiek en in een vingerknip tover je deze om in een stille geruisloze elektrische wagen waarmee je zo efficiënt mogelijk de stad door kan cruisen.

Johan De Haes
Test driver